DNA il trimite in judecata pe Sorin Oprescu. Mita, abuz si grup infractional organizat

Tudor Despina | 20.11.2015

Sorin Oprescu merge in fata judecatorilor, dupa ce DNA a decis sa trimita in instanta dosarul in care primarul suspendat al Capitalei e acuzat de luare de mita, spalare de bani, abuz in serviciu si constituire de grup infractional.

Pe aceeași temă

 

Miercuri, Oprescu a venit la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, el fiind citat de procurori in dosar. “Imi doresc sa termin cu eticheta asta de pe frunte, ca nu am muncit o viata intreaga degeaba”, spunea el la iesire.

 

Vinerea trecuta, magistratii Tribunalului Bucuresti au admis cererea lui Oprescu pentru a se interna timp de o saptamana in spital, in vederea efectuarii unei interventii chirurgicale. In prezent, Oprescu e arestat la domiciliu, statut cu care merge in instanta, acolo unde magistratii vor hotara daca ii vor sterge sau nu “eticheta” de coruptie.

 

Alaturi de Oprescu, mai merg in judecata Cristian Stanca, Mircea Constantinescu (directorul Directiei Economice din Primaria Bucuresti), Florin Supeala (directorul al Centrului Cultural Palatele Brancovenesti), Claudiu Begalici (administrator al unei societati comerciale), toti acestia fiind in arest preventiv. Din arest la domiciliu merg in judecata Sorin Oprescu, Bogdan Popa (director al Palatelor Brancovenesti si ulterior al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane), Romeo Albu, iar cu masura controlului judiciar – Ruxandra Petroi (directoare la Palatele Brancovenesti), in timp ce Ion Nita merge in fata instantei in stare de libertate.

 

De la finalul anului 2013, spun procurorii, Sorin Oprescu a condus un grup infractional organizat in interiorul aparatului administrativ al Primariei Bucuresti. Grupul ar fi fost format de Bogdan Popa in calitatea de director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane. Ulterior, ceilalti inculpati au aderat la grupare. Scopul grupului erau infractiunile de coruptie.

 

Inițial, structura grupului era simplă și perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituției publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influența necesară determinării câștigătorului unei proceduri de achiziții publice, dar și dreptul de a semna acordurile cadru și contractele), conducători de societăți private care doreau să execute lucrări, precum și o sumă de apropiați ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive și societăți fără activitate, să obțină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privați”, explica procurorii.

 (Sorin Oprescu, retinut in urma perchezitiilor asupra locuintei sale)

 

Grupul avea sa dezvolte o adevarata structura de mafie organizata, anchetatori vorbind despre “crearea unui esalon de secunzi” in ce priveste deciziile si actiunile intreprinse. In contex, “în cursul anului 2014, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului pe inculpații Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela și Șupeală Florin, persoane obediente față de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit și el la conducerea Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane și a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian.

 

Acesta din urmă a fost angajat și promovat la A.C.C.U. la insistențele primarului municipiului București, în vederea obținerii unui control mai ridicat asupra deciziilor inculpatului Popa Bogdan Cornel.

 

In acest sens inculpatul Oprescu Sorin Mircea, folosindu-se de atribuțiile de Primar al Municipiului București, a impus funcționarilor competenți din cadrul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane și Direcția de Resurse Umane din subordinea sa, angajarea inculpatului Stanca Cristian, aprobând personal crearea unui post de referent în cadrul instituției și, ulterior, transformarea acestui post într-unul de inspector de specialitate, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la transformarea posturilor, în folosul aceluiași inculpat”.

 

La 5 Septembrie 2015, Sorin Oprescu a “validat” activitatea infractionala, mai arata DNA, atunci cand in calitate de primar al Capitalei a primit 25.000 de euro ca parte dintr-un total de 60.000 de euro pretinsi de Popa si Stanca de la administratorii unei societati comerciale, ulterior denuntatori in cauza.

 

Mai mult, din calitatea de director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti, Bogdan Popa ar fi cerut intre 2013 si 2015 pana la 10, 5 milioane de lei de mai mai multi oameni de afaceri in vederea asigurarii unor facilitati ilegale in ce priveste contracte publice si finantarea aferenta.

 

Trei case detinute de Sorin Oprescu au fost puse sub sechestru de procurori, iar banii descoperiti la perchezitiile de la domiciliul sau – aproximativ 100.000 lei si 9.500 de euro – au fost de asemenea confiscati. DNA a pus sechestru si asupra bunurilor imobile si mobile, dar si asupra unor sume de bani, care apartin celorlalti inculpati in dosar.

 

Dosarul merge spre judecate la Tribunalul Bucuresti cu propunerea procurorilor pentru mentinerea masurilor preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22