DNA: Nou dosar de corupție pentru Piedone, acuzat că a favorizat o firmă de salubritate

L. G. | 29.04.2022

Direcția Națională Anticorupție a transmis vineri, 29 aprilie, că procurorii au dispus începerea urmăririi penale a primarului Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone, acuzat de abuz în serviciu.

Pe aceeași temă

DNA anunță oficial că a început urmărirea penală împotriva primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, care este suspectat de abuz în serviciu. Amintim că edilul a fost dus sub escortă la audieri la DNA, vineri dimineața, când se pregătea să plece din țară într-un concediu.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE, la data faptelor și în prezent primar al Sectorului 5 din municipiul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

După preluarea atribuțiilor aferente funcției de primar al Sectorului 5, suspectul Cristian Victor Piedone Popescu, cu știință ar fi omis să ia măsurile inerente atribuțiilor prevăzute de lege, determinate de două Hotărâri ale Consiliului local Sector 5 București adoptate în anul 2020 privind salubrizarea sectorului 5, precum și măsurile pentru asigurarea inventarierii, evidenței statistice, inspecției și controlului furnizării serviciului. În consecință, o societate comercială care nu deținea licență, ar fi continuat să încaseze de la persoanele fizice, persoanele juridice și de la asociațiile de proprietari de pe raza Sectorului 5, tarife majorate cu 25% față de tariful aprobat de consiliul local. Aceasta în condițiile în care societatea SALUBRIZARE Sector 5 SA (fostă SC Salubrizare Fapte 5 SA), deținută de Sectorul 5 București, avea drept exclusiv de prestare a serviciului public de salubrizare pe raza sectorului respectiv.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Piedone a fost dat jos din avion

La ieșirea de la audierea de la DNA, Primarul Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone a povestit vineri cum a fost ridicat de pe Aeroportul Otopeni. „La sediul DNA mi-a fost adusă la cunoștință calitatea de suspect”, a spus Piedone, care a adăugat că Daniel Florea a fost denunțătorul în acest dosar.

„Am urcat în avion, avionul a stat 15 minute după care a golit tot avionul că este o alertă cu bombă. Am făcut un control la controlul de rutină și am așteptat să fim din nou urcați în autobuz. Înainte să mă urc în autobuz, a venit un polițist și m-a întrebat dacă vreau să-l urmez. Am ajuns la sediul Poliției de Frontieră din cadrul Aeroportului Otopeni și mi s-a adus la cunoștință că am un mandat de aducere în calitate de suspect într-un dosar din 2021. M-am urcat în mașină și am venit la sediul DNA. Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect, cauza dosarului”, a spus Piedone, care a adăugat că nu a dat astăzi nicio declarație.

„Denunțătorul este fostul primar al Sectorului 5 Daniel Florea. Se pare că s-a denunțat singur în acest dosar. S-a deranjat foarte tare când am scos foarte multe nereguli din Sectorul 5”, a mai spus Piedone.

El a negat că ar fi vrut să fugă din țară cu patru zile înainte de hotărârea definitivă în dosarul Colectiv.

„Stim cu totii ca marti e sentinta finala in dosarul Colectiv. Au fost nenumarate amanari, eu nu sunt fugar, daca as fi vrut puteam sa fug de 1.000 de ori din tara. Dar la tepele pe care le-au luat probabil s-au gandit ca fuge si Piedone din tara. Nu fug din tara, imi astept sentinta cu capul sus. Nu sunt fugar, astept cu demnitate decizia instantei”, a mai spus edilul.

Curtea de Apel Bucureşti urmează să pronunțe pe data de 3 mai sentința definitivă în dosarul „Colectiv”, în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu tragedia în urma căreia au decedat 64 de persoane.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22