DNA protestează față de OUG-Toader: Combaterea corupției la nivel înalt va fi blocată

Iulia Mincu | 26.02.2019

Adunarea generală a procurorilor din DNA a adoptat o poziție dură față de Ordonanța lui Toader și susține demersul Parchetului general de a cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională.

Pe aceeași temă

DNA anunță că va informa GRECO în legătură cu modificările din OUG 7 care riscă să paralizeze activitatea instituției si ”combaterea corupției la nivel înalt”.

Procurorii anticorupție vor să-i trimită o scrisoare deschisă ministrului justitției pentru a explica modul în care, în intervalul de 22 de zile rămas până la expirarea delegărilor pe funcții, ca urmmare a OUG, se vor derula procedurile de ocupare a funcțiilor de procuror șef de secție.

Săptămâna trecută DNA arăta că există 27 de funcții ocupate prin delegări, dintre care 12 de conducere, iar prin OUG delegările vor fi interzise. Una dintre funcțiile aflat în această situație este ca a lu Călin Nistor, numit recent interimar la șefia DNA.


DNA susține că actul normativ îi va bloca activitatea, susține demersul Parchetului general de a cere Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale și cere, de asemenea, titularilor îndreptățiți să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Autoritatea judecătorească.


Deciziile luate de Adunarea Generală, potrivit comunicatului DNA:

  • Susținerea Hotărârii nr 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conțin prevederi neconstituționale și care vor conduce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv D.N.A

  • Susținerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019

  • Solicitarea ca titularii îndreptățiți să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern ca legiuitor delegat și Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 pun în imposibilitate Ministerul Public să își exercite atribuțiile constituționale.

  • Transmiterea unei scrisori deschise către ministrul Justiției pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă

  • Sesizarea reprezentanților GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor.

  • Transmiterea pe pagina de internet a instituției a unui mesaj public privind riscul blocării activității instituției ca urmare a OUG nr. 7/2019 și a paralizării combaterii corupției la nivel înalt.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22