DNA pune tunurile pe Adamescu: cere arestarea fiului său și sechestru de 850 milioane lei

Tudor Despina | 25.03.2016

Omul de afaceri Dan Adamescu primește lovitură după lovitură. După ce DNA a cerut arestarea fiului său, Dan Adamescu e vizat acum și de un sechestru de peste 857 de milioane de lei.

Pe aceeași temă

 

Omul de afaceri Dan Adamescu a fost lovit din două părți, vineri, când procurorii anticorupție au cerut arestarea în lipsă a fiului său și au pus un sechestru pe acțiuni și părți sociale de până la 857 de milioane de lei.

 

Sechestrul dispus de DNA vizează peste 435 de milioane de acțiuni și alte peste 20.000 de părți sociale deținute de către Dan Adamescu la diferite societăți comerciale. Acțiunea vizează atingerea sumei de peste 857 de milioane de lei din averea omului de afaceri. “Această măsură asigurătorie a fost dispusă de procurorii anticorupție în vederea confiscării speciale și a recuperării pagubei produse prin săvârșirea de către inculpat a infracțiunilor de abuz în serviciu, spălare a banilor și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni)”, explică Direcția Anticorupție.

 

Tot astăzi, procurorii DNA au dispus acțiunea penală față de Bogdan Alexander Adamescu, nimeni altul decât fiul lui Dan Adamescu, și au cerut arestarea în lipsă pentru 30 de zile a acestuia. Bogdan Alexander Adamescu e acuzat de dare de mită:

 

“În cursul lunilor iunie și decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander împreună cu tatăl său a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraților Stanciu Ion și Rovența Elena, judecători la Tribunalul București - Secția VII Civilă pentru ca în schimb, aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era Adamescu Grigore Dan”, explică DNA. Procurorii precizează că, în ciuda demersurilor pentru asigurarea prezenței fiului lui Dan Adamescu în fața organelor judiciare, acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor față de el și în final sustragerea de la urmărirea penală”. Astfel, DNA a cerut vineri Tribunalului București arestarea preventivă în lipsă a lui Bogdan Alexander Adamescu pentru 30 de zile.Dosarul a fost disjuns dintr-o cauză penală din Iunie 2014 în care e deja anchetat Dan Adamescu și în care au fost trimiși în judecată patru judecători de la Tribunalul București, pentru o presupusă luare de mită.

 

Reamintim că Dan Adamescu a fost pus sub control judiciar pe cauțiune în 7 Martie, într-un dosar cu o presupusă pagubă de aproape 800 de milioane de lei. DNA i-a impus atunci omului de afaceri o cauțiune de 40 de milioane de lei. Măsura controlului judiciar pe cauțiune a fost dispusă de procurorii anticoruptie pe o perioadă de 60 de zile. DNA îl anchetează pe Dan Adamescu pentru abuz în serviciu, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu, fapte presupus comise în perioada în care omul de afaceri era președintele Consiliului de Supraveghere al companiei de asigurări Astra și administrator al altor două companii.

 

DNA transmite că Adamescu ” va depune o cauțiune în valoare de 40 de milioane de lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumelor respective, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție”. Omul de afaceri avea zece zile la dispoziție de la acel moment. Nedepunerea cauțiunii, mai arată Direcția Anticorupție, ducea la înlocuirea controlului judiciar cu o măsură “mai gravă”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22