DNA: Radu Mazare, primarul Constantei, trimis in judecata intr-un nou dosar: A vandut terenuri la preturi DERIZORII

P.c. | 03.04.2015

Pe aceeași temă

Radu Mazare, primarul Constantei, a fost trimis in judecata de DNA intr-un nou dosar in care este acuzat de patru infractiuni de abuz in serviciu. Mazare va fi judecat in libertate, alaturi de Gina Sorina Moscu Hortolomei, reprezentanta a  trei firme implicate in tranzactiile de vanzare de terenuri pentru care este acuzat primarul Constantei. In acelasi dosar au trimise in judecata trei firme pentru infractiuni de spalare a banilor, relateaza Hotnews.

 

Procurorii acuza ca Radu Mazare "și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu" cand a vandut, in 2004, un teren în suprafață de 15.465,91 m.p., situat în stațiunea Mamaia, "la un preț derizoriu de 23,56 euro/m.p.", provocand administratiei publice o paguba de 1,1 mil. euro.

 

In 2007, afirma DNA, Mazare ar fi vandut de asemenea doua terenuri de 11.890 m.p. și 502,81 m.p "la un pret modest" si a provocat Primariei Constanta un prejudiciu de aproape 3 mil. euro. În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra acestor terenuri.

 

CITITI SI: ICCJ: Radu Mazare, ARESTAT preventiv pentru ABUZ in serviciu, luare de MITA si conflict de INTERESE


DNA arata ca "până în prezent, nici Primăria municipiului Constanța și nici Ministerul Finanțelor Publice nu au comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deși li s-a cerut acest lucru".


In plus, Mazare este acuzat ca din martie 2009 si pana in prezent nu și-a îndeplinit obligația "privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, care le cumpărase de la Consiliul Local Constanța, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despăgubiri, precum și un avantaj patrimonial pentru persoana care folosește, în prezent, fără drept cele două imobile".


Radu Mazare mai este acuzat de DNA si ca "după trimiterea sa în judecată, prin rechizitoriul nr. 29/P/2005 din data de 24 octombrie 2008,  împreună cu Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion și Chircă Nora Alina, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, deși avea obligația legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea acestora din funcțiile publice pe care le dețineau în cadrul Primăriei Constanța, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum și obținerea unor foloase necuvenite pentru acestea".

 

CITITI SI: Radu Mazare: Mi-am dat DEMISIA din toate functiile de partid. Pana in vara RENUNT si la functia de primar. Ma mahneste OBEDIENTA PSD fata de procuroriRadu Mazare a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, au decis joi judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce DNA a contestat decizia de cercetare in stare de libertate a acestuia. Mazare este acuzat, in acest dosar, de trei infractiuni de luare de mita, doua de conflict de interese si abuz in serviciu, alaturi de omul de afaceri Sorin Strutinsky, care este acuzat de trei infractiuni de complicitate la luare de mita.
 

CITITI comunicatul DNA:"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

MAZARE RADU STEFAN, primar al municipiului Constanta, pentru savarsirea a patru infractiuni de abuz in serviciu,
HORTOLOMEI MOSCU SORINA GINA, la data faptelor reprezentant al societatilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA si SC Millenium Global Development SA, pentru savarsirea a doua infractiuni de spalare a banilor,
SC Mehmetoglu SRL, pentru savarsirea a doua infractiuni de spalare a banilor,
SC Bulevard SA si SC Millenium Global Development SA, pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazare Radu Stefan, in calitate de primar al municipiului Constanta, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu legate de corecta gestionare si administrare a patrimoniului orasului, cu ocazia vanzarii, la un pret derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren in suprafata de 15.465,91 m.p., situat in statiunea Mamaia, fapta prin care a fost provocata unitatii administrativ teritoriale o paguba de 1.104.884,16 euro si totodata au fost obtinute foloase necuvenite cumparatorului bunului.

La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazare Radu Stefan, in aceeasi calitate, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu legate de corecta gestionare si administrare a patrimoniului orasului, cu ocazia vanzarii, la un pret modest, a doua terenuri in suprafata de 11.890 m.p. si 502,81 m.p., apartinand Primariei Constanta, fapta prin care a fost provocata municipiului Constanta o paguba de 2.971.420 euro si totodata au fost obtinute foloase necuvenite cumparatorului bunului.

Concret, inculpatul Mazare Radu Stefan a stabilit cu intentie o valoare diminuata, fata de valoarea comerciala reala, pentru o suprafata de 11.890 m.p. teren situata in intravilanul municipiului Constanta, statiunea Mamaia, apartinand domeniului privat al municipiului Constanta, in cadrul unei actiuni de vanzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumparat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentata legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina.

La data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei Moscu Sorina Gina si SC Mehmetoglu SRL au dobandit, prin cumparare, de la RAEDPP Constanta, un teren in suprafata de 502,81 m.p. cunoscand ca pretul atribuit era cu mult diminuat fata de valoarea comerciala reala.

Terenul respectiv a fost ulterior transferat societatilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) si de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeasi inculpata.
Tranzactiile respective s-au facut prin cresterea succesiva a pretului, astfel incat SC Millenium Global Development SA a dobandit terenurile respective la o valoare aproximativ egala cu cea de piata, fiind disimulata provenienta ilicita a acestor terenuri.

Dupa trimiterea sa in judecata, prin rechizitoriul nr. 29/P/2005 din data de 24 octombrie 2008, (comunicat 271/VIII/3 si 28 octombrie 2008) impreuna cu Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion si Chirca Nora Alina, inculpatul Mazare Radu Stefan, desi avea obligatia legala, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea acestora din functiile publice pe care le detineau in cadrul Primariei Constanta, fapta care a avut ca efect plata nelegala a drepturilor salariale catre persoanele respective precum si obtinerea unor foloase necuvenite pentru acestea.

In intervalul de timp dintre 17 martie 2009 (data ramanerii definitive a sentintei civile nr. 20821/20.11.2008) si pana in prezent, inculpatul Mazare Radu Stefan, cu stiinta, nu si-a indeplinit obligatia care decurgea din functia de Primar al municipiului Constanta privind predarea a doua terenuri catre proprietarul lor, care le cumparase de la Consiliul Local Constanta, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despagubiri, precum si un avantaj patrimonial pentru persoana care foloseste, in prezent, fara drept cele doua imobile.

Pana in prezent, nici Primaria municipiului Constanta si nici Ministerul Finantelor Publice nu au comunicat daca se constituie parte civila in cauza, desi li s-a cerut acest lucru.

In cauza, procurorii au dispus masura sechestrului asigurator asupra terenurilor cu suprafetele de 11.890 m.p. si 502,81 m.p..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta cu propunere de a se mentine asiguratorii dispuse in cauza si luarea masurii preventive a interdictiei dizolvarii SC Bulevard SA.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie
."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22