DNA Robert Raduly, primarul din Miercurea Ciuc, retinut pentru 24 de ore cu propunere de arest preventiv

P.c. | 30.04.2015

Pe aceeași temă

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie anunta intr-un comunicat ca au inceput urmarirea penala si i-au retinut pentru 24 de ore pe primarul din Miercurea Ciuc, Robert Kalman Raduly si pe viceprimarul Domokos Szoke.

 

Primarul Raduly este acuzat de: 

  • abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, (2 infractiuni),
  • instigare la infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
  • conflict de interese

Viceprimarul Szoke este acuzat de:

  • abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, (4 infractiuni),
  • instigare la infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale.

 

CITITI comunicatul DNA:1. In calitatea sa de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizatie de constructie pe baza unor documentatii incomplete, aferente reabilitarii/modernizarii unui imobil in care isi desfasoara activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universitatii Sapientia. In baza relatiilor dintre Raduly Robert-Kalman si conducerea institutiei de invatamant, primarul fiind si cadru didactic la filiala din municipiu a universitatii, acesta a aprobat, in septembrie 2014, autorizatia pentru efectuarea unor lucrari de constructie la imobil si amenajare a spatiului aferent (parcari si alei in proximitatea acestuia), in conditiile in care documentatiile depuse pentru aprobare nu indeplineau conditiile legale.

 

2. In perioada iulie - septembrie 2014, in conditiile in care Casa de Cultura a Sindicatelor - Filiala Miercurea Ciuc acumulase datorii si fata de aceasta s-a deschis procedura de insolventa, in calitatea sa de primar, inculpatul Raduly Robert - Kalman a determinat o persoana, desemnata de instanta sa fie administrator judiciar al debitoarei, sa accepte vanzarea catre Primaria Miercurea Ciuc, la un pret subevaluat, a unui imobil detinut de casa de cultura. In acest scop, s-a stabilit sa fie desemnat un evaluator, astfel incat acesta sa mentioneze degradari si uzuri inexistente, apte sa justifice o evaluare a imobilului situata sub cea reala.

 

3. Raduly Robert-Kalman si Szoke Domokos in calitate de primar, respectiv viceprimar, au aprobat efectuarea de plati nejustificate, in mai multe transe, in favoarea S.C. Topo Service S.A. in lipsa receptiei legale a lucrarilor de cadastru general efectuate de aceasta firma. Platile nejustificate s-au efectuat in baza unui contract incheiat intre primaria Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., in care s-a mentionat initial pretul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act aditional .


Platile s-au efectuat in conditiile in care documentatia intocmita de aceasta firma a fost restituita de 3 ori de OCPI Harghita, in mod succesiv, din cauza nerespectarii unor conditii legale si pentru nesocotirea unor standarde tehnice, fiind refuzata receptia lucrarilor de catre institutia mentionata, sigura abilitata pentru aprobarea lucrari de cadastru general la nivelul judetului.


Actele intocmite de S.C. TOPO SERVICE S.A., pentru care aceasta a primit sumele de bani mentionate in contractul si actul aditional intocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cartilor funciare ori realizarea unei evidente actualizate de cadastru si publicitate imobiliara la nivelul mun. Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrari lipsite de valoare juridica si finalitate.

4. Szoke Domokos, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, a determinat modificarea ilegala, in favoarea unei persoane, a unui contract de inchiriere ce are ca obiect inchirierea de catre o societate comerciala a unui spatiu comercial proprietate privata a administratiei locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

In 22 iunie 2014, Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectiva sa altereze continutul contractului de inchiriere, pentru a permite chiriasului sa subinchirieze parte din imobil. Astfel, s-au incalcat prevederile contractuale initiale adoptate prin Hotarare de Consiliu Local.

La data de 23.06.2014, Szoke Domokos a dispus modificarea ilegala a contractului, in sensul cerut de persoana respectiva. 

 

5. Szoke Domokos, in calitate de presedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitatie organizata de primaria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrari de amenajare zona verde, in valoare estimata de 1.320.170 lei, a acceptat si declarat castigatoare o oferta neconforma depusa de catre S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L. din Bucuresti, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza carora au fost aprobate decontari ilegale in favoarea firmei, in temeiul unei documentatii neconforme realitatii care atesta lucrari pentru suprafata de teren mai mare decat cea reala.
 

Dupa executarea lucrarilor, Szoke Domokos a semnat si avizat documentatii justificative prin care au fost acceptate platile pentru lucrari aferente unei suprafete de teren de 100 de ori mai mare decat cea reala.

 

6. A mai rezultat comiterea unei infractiuni de abuz in serviciu, de catre Szoke Domokos, ce a constat in luarea autoturismului de serviciu, din dotarea primariei, si deplasarea cu el strict in interes personal, de la domiciliul din Miercurea Ciuc, in perioada 18-21.07.2014, in concediu la rude din jud. Tulcea. Cheltuielile cu combustibilul au fost imputate Primariei Mun. Miercurea Ciuc, iar valoarea combustibilului si uzura autovehiculului constituie prejudiciu material cauzat Mun. Miercurea Ciuc.

Cei doi vor fi prezentati joi in fata Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22