DNA sustine ca mentionarea numelor lui Klaus Iohannis si Rares Bogdan in stenogramele dosarului lui Marian Vanghelie este conforma cu legea

T.d. | 14.03.2015

Pe aceeași temă

Directia Natioala Anticoruptie (DNA) precizeaza ca mentionarea numelor realizatorului TV Rares Bogdan si a presedintelui Klaus Iohannis in stenogramele de la dosarul de coruptie in care Marian Vanghelie a fost arestat pentru 30 de zile este “impusa de dispozitiile legale”.

Reactia DNA vine dupa ce vineri presa a prezentat stenograme din dosarul in care Vanghelie este cercetat, stenograme in care apar numele lui Klaus Iohannis si Rares Bogdan.
 

Argumentul DNA:

“În cursul urmăririi penale, organul de cercetare strânge și administrează <orice element de fapt care servește la constatarea existenței sau inexistenței unei infracțiuni, la identificarea persoanei care a săvârșit-o și la cunoașterea împrejurărilor necesare pentru justa soluționare a cauzei și care contribuie la aflarea adevărului în procesul penal>, conform art. 97 din Codul de Procedură Penală.

Potrivit dispozițiilor legale, procurorul trebuie să indice și să motiveze în cuprinsul referatului prin care propune o măsură preventivă cazul prevăzut de lege care impune arestarea preventivă a inculpatului. Încercarea de a determina o persoană să dea declarații nereale organelor judiciare, promițându-i că va interveni pentru închiderea dosarului și indicând persoanele la care urma să se facă intervenția pentru a face afirmațiile credibile, reprezintă un caz de arestare potrivit art. 223 alin. 1 lit. b din Codul de Procedură Penală.

În acest context, prezentarea în cuprinsul referatului a unor afirmații ale inculpatului, care cuprind elemente esențiale pentru soluționarea propunerii de arestare, este impusă de dispozițiile legale menționate”, transmite institutia anticoruptie.

Marian Vanghelie a fost arestat preventiv vineri seara, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a aprobat cererea procurorilor anticorupție, care îl acuză că a perceput un "comision de 20% din lucrări publice în valoare de 2 miliarde de lei.

El riscă să-și încheie cariera de 14 ani în fruntea cartierului cel mai sărac din Capitală, din cauza celei mai mari mite consemnate până acum.

Vanghelie este acuzat de procurorii DNA de spalare de bani, luare de mita si abuz in serviciu.

Alaturi de el, in dosar mai sunt cercetati:

NICULAE MIRCEA-SORIN, verisorul lui Vanghelie, asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- complicitate la luare de mită și
- spălare de bani;

MURGOCI ADRIAN (soferul edilului), CIOCAN LAURA (director la Economat Setorul 5) și CIOCAN SORIN cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- favorizarea făptuitorului și
- mărturie mincinoasă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22