Dăncilă, pusă la punct de premierul croat după două gafe de protocol. Bonus: agramatisme VIDEO

Dora Vulcan | 18.05.2018

Vizita premierului croat în România a fost prilej pentru încă o rafală de gafe făcute de Vasilica Viorica Dăncilă, cea care ocupă postul de premier al României.

Pe aceeași temă

 

Dăncilă a fost foarte nerăbdătoare vineri, la primirea premierului Croației Andrej Plenkovici, pentru că de cel puțin două ori a încercat să sară protocolul cuvenit unui premier în momentele sale cheie: intonarea imnurilor celor două state și salutul acordat gărzii de onoare. În ambele situații, Dăncilă i-a făcut semn premierului croat să o urmeze înainte, însă, de săvârșirea momentului solemn. În prima dintre situații, când începuse deja intonarea imnului croat, Plenkovici, disperat, a tras-o de braț pentru a o determina să rămână locului în timpul momentului solemn. Tot Plenkovici a fost cel care a salutat garda de onoare, determinând-o și pe Dăncilă să se supună, astfel, unui moment cheie al protocolului. Seria gafelor a fost continuată apoi cu deja familiarele dezacorduri în limba română dar și cu stâlcirea unor termeni uzuali și cu exprimarea într-o engleză fără vreo legătură cu limba lui Shakespeare. Așa am aflat despre ”perspectiva apartenenței cele (sic!) două state”, de ”aceiași (sic!) trio de preșidenții (sic!)”. După care, Dăncilă l-a invitat pe Plenkovici să ”make a photo”.

 

Premierul român l-a așteptat pe omologul croat în fața clădirii Guvernului, l-a întâmpinat de cum a coborât din mașina oficială și l-a condus către podimul aflat la capătul covorului roșu, unde cei doi au primit onorul Gărzii de Onoare și au ascultat imunurile de stat ale celor țări intonat de fanfara care a fost desfășurată pe o laterală a covorului roșu, relatează Digi 24.

 

A fost și o ezitare în protocol din partea premierului Vioricăi Dăncilă. Imediat după ce oficialii au primit onorul, a început să cânte imnul Croației. Premierul oaspete îți dusese deja mâna la inimă, moment pe care premierul român nu l-a sesizat și a părut să dea semne de nerăbdare, invitându-l să coboare de pe podium, în mod evident uitând că în protocol urma intonarea imurilor de stat. Vioricăi Dăncilă i s-a făcut semn discret să rămână pe loc și lucrurile au revenit la făgașul normal.

 

Apoi, cei doi premieri au plecat spre intrarea principală de la Guvern. Viorica Dăncilă a repetat gestul de a-l invita pe oaspete în Guvern, dar premierul croat s-a oprit din nou, pentru a saluta Garda de Onoare.

 

 

Iată aici seria de gafe, evidențiate de Digi 24

 

 

Abia după această a doua stângăcie, cei doi au intrat în Guvern pentru discuţiile oficiale. Stângăciile premierului român au continuat şi la momentul declaraţiilor, cu câteva dezacorduri şi erori gramaticale în limba română, urmate de o exprimare stângace în limba engleză.

 

Vizita premierului croat a început, de fapt, de joi seară, cu un dineu oferit de Viorica Dăncilă.

 

Cu ocazia vizitei lui Andrej Plenkovic la București va fi semmnată şi o declarație de intenție între cele două guverne privind cooperarea în domeniile apărării și securității. Oficialul croat are programată o primire la Cotroceni, dar și la președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22