"Doamna Olguta" a transformat institutiile din subordine in structuri de tip mafiot

Dora Vulcan | 09.08.2016

Petru Becheru, denuntatorul Liei Olguta Vasilescu, s-a prezentat marti la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru a da declaratii in legatura cu amenintarile facute la adresa sa si precizari in legatura cu fatada blocului Romarta, transmite Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

Petru Becheru, denuntatorul Liei Olguta Vasilescu, a declarat marti, la iesirea din sediul DNA, ca primarul Craiovei a transformat institutiile subordonate in structuri "de tip mafiot" cu care face presiuni asupra martorilor, informeaza Agerpres.

 

 

"Cand vezi sute de oameni ca te ameninta, ca te jignesc, nu are cum sa nu ti se faca teama. Mie mi-e frica si sa ies din bloc si sa ma duc la magazin sa iau paine. Doamna Olguta este o persoana foarte influenta in Craiova si si-a transformat institutiile subordonate in structuri de tip mafiot, cu care face presiuni asupra martorilor, din bugetele carora plateste diferite site-uri sa ne atace, prin care instiga lumea sa se faca denunturi mincinoase impotriva noastra. Profit de aceasta ocazie sa solicit din nou demisia doamnei Lia Olguta Vasilescu din functia de primar al Craiovei", a spus Becheru.

 

 

"Am venit sa fac declaratii in dosarul cu granitul, infractiunile de acolo... au venit banii pentru fata blocului Romarta si, de asemenea, noi precizari legate de incercarile de influentare a declaratiilor mele. Am fost amenintat, au fost amenintari la adresa vietii, la adresa oamenilor din bloc si alte chestiuni pe care vreau sa vi le spun cand ies", afirmase Becheru la intrarea in sediul DNA.

 

 

 

Lia Olguța Vasilescu la tribunal: Acest proces este despre libertatea de exprimare

  

La randul sau, primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, s-a prezentat marți la Tribunalul București, unde se va judeca cererea DNA de a fi pusă sub control judiciar în dosarul în care este acuzată de corupție.

 

 

La intrare în sediul tribunalului, Lia Olguța Vasilescu a declarat că se aștepta la represalii din partea procurorilor, subliniind că acest caz nu este un proces de apărare a unui denunțător, ci un proces despre "libertatea de exprimare", informeaza Agerpres.

 

 

"Ne așteptam la represalii. Acest proces nu este despre apărarea Olguței Vasilescu, nici despre pretinsa apărare a unui denunțător, ci despre libertatea de exprimare, drept constituțional câștigat în revoluția din decembrie. Pe toată durata urmăririi, am înțeles să nu vorbesc despre dosar, nu am făcut publice date sau numele denunțătorilor, în schimb și eu și dumneavoastră ne-am confruntat cu un val de informații pe surse judiciare, fie prin comunicatele de presă. Populația Craiovei are dreptul să cunoască despre acest dosar și azi ne vom bate pentru acest drept față de acuzațiile ce se aduc. Rechizitoriul meu a apărut în public pe 19 iunie, iar eu ca inculpat l-am primit doar pe 27 iunie. Nu am absolut nicio legătură cu acea persoană din dosar. Nu am luat legătura cu absolut nimeni din dosar", a spus Lia Olguța Vasilescu.

 

 

Avocatul Alexandru Chiciu a adăugat că derapajul denunțătorilor în spațiul public, din ultima vreme, "este inacceptabil".

 

 

Procurorii DNA au solicitat Tribunalului București luarea măsurii controlului judiciar față de Lia Olguța Vasilescu, pe motiv că aceasta a încercat discreditarea unui martor denunțător din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni de corupție.

 

 

Denunțătorul se numește Petru Becheru și este președintele unei Asociații de proprietari din municipiul Craiova.

 

 

Procurorii DNA cer judecătorilor stabilirea unor măsuri și obligații prevăzute de Codul procedură penală, între care și aceea de a nu se apropia de persoane anume desemnate de organul judiciar și de a nu comunica cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale.

 

 

Printre motivele invocate de procurori în cererea adresată Tribunalului București se numără și acela că, în intervalul de timp care a urmat înregistrării cauzei pe rolul instanței, Lia Olguța Vasilescu a postat selectiv pe pagina sa de Facebook acte din dosarul de urmărire penală, după care i-a invitat pe simpatizanții săi să facă aprecieri asupra probelor, ceea ce a generat ample reacții în presă.

 

 

"În concret, inculpata a încercat discreditarea martorului denunțător, publicând o fotografie a acestuia și formulând comentarii în legătură cu credibilitatea afirmațiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau amenințat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguța. În aparență aceasta a intervenit în discuții cerând decență, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau", susține DNA.

 

 

În plus, Lia Olguța Vasilescu i-a anunțat pe susținători că va acționa în mod similar și în cazul altor martori din dosar, cu referire la niște oameni de afaceri despre care susține că au formulat denunțuri calomnioase împotriva ei, sugerând indirect că va face publice date despre aceștia.

 

 

"Astfel, începând cu 30.07.2016, inculpata s-a plasat în spațiul public virtual și, în acest cadru, diferit de cel legal procesual, într-un mod agresiv ca limbaj, și-a făcut apărări, a invocat excepții și cereri. În raport cu realitatea cauzei, respectiv că faptele reținute în sarcina sa se bazează pe probe temeinice, alegerea spațiului virtual public ca opțiune procesuală pentru invocarea de cereri și excepții, criticând probele administrate, legalitatea și temeinicia lor, este incompatibilă și contrară dispozițiilor procesual penale", mai spun procurorii.

 

 

DNA mai arată că, într-o intervenție la un post de televiziune din data de 3 august, Lia Olguța Vasilescu a exprimat o poziție prin care s-a apărat în aceeași manieră și a continuat să supună acuzațiile din rechizitoriu unui alt cadru decât cel procesual.

 

 

Lia Olguța Vasilescu a fost trimisă în judecată pe 19 iulie, fiind acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni) și spălare de bani (două infracțiuni).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22