DOCUMENT. Traian Basescu publica contractul Crescent-Gabriela Firea: Sunt convins ca doamna Firea ne poate spune cand s-a rambursat imprumutul

T.d. | 18.03.2015

Pe aceeași temă

Scandalul dintre Traian Basescu si senatoarea PSD Gabriela Firea capata o noua dimensiune. Fostul presedinte a publicat in aceasta seara, pe Facebook, documentele unui “contract de imprumut intre Crescent, firma fostei Securitati”, si SC Media Casa Press SRL, firma “administrata de doamna Firea”.

(Foto: Traian Basescu/Facebook)

Documentele sunt insotite de un mesaj al fostului sef de stat:

“Contract de împrumut între Crescent, firmă a fostei securităţi şi SC Media Casa Press SRL, firmă parte a trustului turnătorului Felix, administrată de doamna Firea. Sunt convins că doamna Firea ne poate spune când s-a rambursat împrumutul”, arata Basescu pe reteaua de socializare.


 

De unde a pornit totul

Luni, 16 martie, Traian Basescu iesea public si spunea ca a fost instiintat privind calitatea de suspect in dosarul presupului santaj la Gabriela Firea. La acel moment, fostul presedinte a facut cateva afirmatii privind o presupusa legatura intre senatorea social-democrata si afacerile Crescent-Grivco.

”Am primit o scrisoare prin care aflu că sunt suspect pentru că am făcut o declarație. Rog organele statului să se uite în Grivco să vadă câți bani au fost transferați de doamna Firea de la Crescent, în 2007-2011, când era administrator la o firmă din grupul Grivco. Dacă își aduce aminte să fi semnat împrumuturi de 400.000 de euro și 1.800.000 de dolari de la Crescent și a transferat din firma securității la o companie din grupul lui Voiculescu, să se spovedească public”, a precizat fostul șef al statului.

De altfel, Traian Basescu s-a prezentat astazi la Parchetul General pentru a fi audiat in dosarul de santaj in care a fost pus sub acuzare, dosar deschis in urma plangerii depuse de Gabriela Firea. Parchetul General a transmis un comunicat anuntand ca urmarirea penala a fostului presedinte continua, dupa ce Lucian Bolcas, avocatul Gabrielei Firea, anuntase ca Basescu nu este urmarit penal.
 

Context

Scandalul Basescu - Firea a inceput dupa ce fostul presedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus ca si acum poate spune ca aceasta este "o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist".

"Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa cu ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele", a spus Basescu.

Fostul sef al statului a mai spus ca senatoarea PSD Gabriela Firea este "o santajista de profesie".

"Nu e un atac la o femeie, e un atac la o santajista care pretinde sa fie respectatata ca senator al Romaniei, dupa ce a facut bine scoala turnatorului Felix", a precizat Basescu.

Cercetarea în dosar a fost reluată in momentul în care Traian Băsescu şi-a încheiat mandatul de preşedinte şi nu a mai beneficiat de imunitate.

Parchetul Instantei Supreme anunta, in 18 aprilie 2014, ca a dispus urmarirea penala pentru santaj, in urma plangerii formulate de Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, la care a fost conexata si sesizarea parlamentarilor, insa punerea in miscare a actiunii penale a fost suspendata, intrucat presedintele are imunitate.

Anchetatorii au constatat ca in aceasta cauza exista un impediment legal temporar pentru punerea in miscare a actiunii penale, astfel ca a fost dispusa, prin ordonanta, suspendarea urmaririi penale. Articolul 84, alineatul 2 din Constitutie prevede ca "presedintele Romaniei se bucura de imunitate".

  • Aceasta problema a ajuns pe masa judecatorilor Curtii Consitutionale, care au decis in 13 noiembrie 2014 ca suspendarea urmaririi penale a presedintelui din motive de imunitate este constitutionala, respingand exceptia ridicata in dosarul in care senatoarea Gabriela Firea a contestat decizia procurorilor privind plangerea sa referitoare la faptul ca ar fi fost santajata de Traian Basescu.


Exceptia a vizat dispozitiile articolului 312 alineatul 2 din Codul de procedura penala, potrivit carora "suspendarea urmaririi penale se dispune si in situatia in care exista un impediment legal temporar pentru punerea in miscare a actiunii penale fata de o persoana".

In 24 iulie, ICCJ a respins, ca inadmisibila, plangerea formulata de Gabriela Firea referitoare la decizia procurorilor de suspendare a urmaririi penale a lui Basescu.

Gabriela Firea a reactionat in 14 aprilie, afirmand ca asteapta cu interes reactiile institutiilor si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest "act flagrant de intimidare a unui senator": 

"Astept cu interes reactiile institutiilor statului si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest act flagrant de intimidare a unui senator al Romaniei!",scria Gabriela Firea, pe Facebook.

Ulterior, senatorul PSD a depus, in 16 aprilie 2014, la Parchetul Instantei Supreme, o plangere pe numele lui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj. In plus, 176 de parlamentari, in frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea si Ilie Sarbu, au semnat un denunt de santaj impotriva lui Traian Basescu, depus in 17 aprilie la Parchetul Inaltei Curti.

Premierul Victor Ponta a spus atunci ca a semnat documentul si a precizat ca gestul este determinat de amenintarile pe care seful statului le-a adus unui senator al Romaniei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22