Dorin Cocos canta in DENUNTURI: Rasvan Radu (presedinte UniCredit) si fiul fostului ministru Mihai Tanasescu, 1 milion euro spaga in Microsoft. La Udrea a ajuns parte din MITA. Era la curent cu toate demersurile mele

Fara Autor | 25.02.2015

Pe aceeași temă

 

Președintele UniCredit, Răsvan Radu, și Șerban Tănăsescu, fiul fostului ministru de Finanțe Mihai Tănăsescu, ar fi trebuit să primească un milion de euro din banii transferați de Claudiu Florică, prin firma lui Dan Pescariu, lui Dorin Cocoș, potrivit unui denunț făcut de cel din urmă la DNA și prezentat de Libertatea.

 

3 milioane de euro pentru campania din 2009 a lui Traian Băsescu

Dorin Cocos spune ca la PDL, pentru campania prezidentiala din 2009, au ajuns 3 milioane euro din spaga de la Microsoft, cu spijinul lui Vasile Blaga și al Elenei Udrea.

 

Precizez că am sprijinit personal campania electorală din anul 2009, pentru a obține sprijinul Guvernului în vederea derulării acestui contract (Microsoft – n. red.). În acest sens am fost sprijinit de către Vasile Blaga și Elena Udrea. Într-o discuție cu Vasile Blaga mi s-a comunicat că trebuie să plătesc contravaloarea produselor din lista mai sus menționată (material pentru campania electorală – n.red.), precizându-mi că suma ajunge la aproximativ trei milioane de euro, a povestiti Cocoș în documentul prezentat de Libertatea.

 

 

Personal le-am spus lui Claudiu Florică și Dinu Pescariu că doresc ca din sumele ce-mi revin să fie finanțată și campania PDL, de la sfârșitul anului 2009, pentru prezidențiale. În acest sens, spre sfârșitul anului 2009 i-am solicitat lui Dinu Pescariu să efectueze următoarele plăți:

-         Un avans de 500.000 de euro către o firmă chinezească numită Shenzen pentru următoarele produse: 300.000 de geci, 1.000.000 pixuri, 300.000 umbrele, 300.000 fesuri, 300.000 fulare, 1.000.000 brichete;

-         Spre sfârșitul anului 2009, începutul anului 2010, Dinu Pescariu mi-a adus cash, în mai multe tranșe, suma de 1.700.000 euro. Din acești bani i-am remis domnului Gabriel Sandu, cu titlu de împrumut, suma de 500.000 de euro, întrucât acesta mi-a spus că are nevoie de bani urgent pentru a face plăți aferente campaniei electorale prezidențiale;

-         600.000 euro i-am depus, în tranșe, la sediul PDL din Modrogan, mai precis i-am remis domnului Ivașcu, la solicitarea domnului Vasile Blaga; precizez că Vasile Blaga era la acel moment secretar general al partidului și șeful campaniei electorale. Banii i-am remis fără a primi vreo chitanță în acest sens. Din câte cunosc, din acești 600.000 euro, circa 400.000 – 450.000 euro au fost achitați către reprezentanța din România a firmei Shenzen. Cunosc acest aspect întrucât am văzut personal factura emisă de sucursala Shenzen către PDL. Prin această plată minimală trebuia să se creeze aparența și o cât de câtă justificare pentru bunurile care intrau în circuitul de campanie electorală, care erau mai multe;

-         50.000 euro i-am dat domnului Alin Albu, trezorierul PDL, pentru achiziția unor găleți. De asemenea, fără chitanță;

-         300.000 euro i-am dat domnului Radian Tufă, secretar general al Ministerului Transportului, pentru a achita transportul containerelor cu produse electorale, în țară, precum și costurile cu depozitarea;

-         300.000 euro i-am folosit în interes personal;

-         200.000 euro i-am remis firmei Shenzen din România”, a scris Dorin Cocoș, în denunțul prezentat de Libertatea.

 

Fiul fostului ministru de Finanțe Mihai Tănăsescu

 

”În luna septembrie 2009 am avut o nouă întrevedere cu Claudiu Florică, acesta spunându-mi că mai trebuie efectuată o plată de circa 1.000.000 de euro din comisionul nostru către Șerban Tănăsescu și Răsvan Radu, președintele Unicredit. Din discuțiile purtate am înțeles că acest comision trebuia plătit pentru a se realiza cesiunea contractului la Unicredit”, a menționat Dorin Cocoș la DNA, conform unui facsimil prezentat de Libertatea.

 

Facsimil: Libertatea

 

În dosarul Microsoft, faza I (2004), Mihai Tănăsescu este acuzat că primit, prin fiul său, 82.000 de euro: “Astfel, în luna iulie 2004, în contul personal al unei persoane din familia ministrului (fiu ministrului, Șerban Tănăsescu - n. red.), a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein, sub justificarea „inv directe ale nerezidenţilor in Romania – alte capitaluri – sectorul nebancar”. Din cercetările efectuate rezultă că firma din Liechtenstein este controlată de unul din intermediari şi a primit bani de la o companie alimentată exclusiv cu fonduri obţinute de Fujitsu Siemens Computer”, spuneau procurorii DNA în primul comunicat referitor la dosarul Microsoft.

 

Cocoș confirmă faptul că parte din mita Microsoft a ajuns la Udrea, iar aceasta știa exact de unde veneau banii

Fostul soț al Elenei Udrea le-a povestit procurorilor și ce a făcut cu banii primiți drept mită în dosarul achiziției de licențe Microsoft.

Din banii primiți în cont de la Dinu Pescariu am achiziționat pe persoană fizică, împreună cu fosta mea soție, Elena Udrea, ½ din Hotelul Grivița, având fiecare în proprietate ¼ chiar și azi. Precizez că Elena Udrea cunoștea despre demersurile făcute de mine în vederea derulării contractului de licențiere Microsoft și despre banii primiți și așa cum am spus mi-a acordat sprijinul ei în Guvern. Despre acest lucru știa și Vasile Blaga, care, de asemenea, a sprijinit derularea contractului, a mai scris Cocoș.

 

Facsimil: Libertatea

 

De asemenea, o altă sumă, de 700.000 de euro, a fost trecută în declarația de avere a fostei sale soții Elena Udrea: "În perioada 2008-2011 am primit de la Dinu Pescariu suma de 700.000 de euro în contul meu de la Banca Transilvania, sume ce se regăsesc și în declarațiile de avere ale fostei mele soții, Elena Udrea.

Am mai primit tot de la Dinu Pescariu suma de 200.000 de euro într-un cont din Dubai al unei prietene pe nume Dumitrache Doina care a deschis un restaurant cu specific românesc.

Am mai primit cash de la Dinu Pescariu suma de aproximativ 100.000 de euro retrasă de pe 2 carduri ale lui Dinu Pescariu, în mai multe rânduri.

Începând cu sfârșitul anului 2011, lui Dinu Pescariu i s-au blocat conturile din Elveția, în acel moment nemaifăcând nicio plată către mine. Acesta este motivul pentru care suma de 500.000 de euro mi-a fost virată de Dinu Pescariu dintr-un cont personal de la Banca Transilvania.

Precizez că am sprijinit personal campania electorală din anul 2009 pentru a obține sprijinul Guvernului în vederea derulării acestui contract. În acest sens am fost sprijinit de către Vasile Blaga și Elena Udrea...

Precizez că Udrea Elena Gabriela cunoștea despre demersurile făcute de mine în vederea derulării contractului de licențiere Microsoft și despre banii primiți și acum am spus mi-a acordat sprijinul ei în Guvern. Despre acest lucru știa și Vasile Blaga, care de asemenea a susținut derularea contractului", a masi spus Dorin Cocoș.

 

Nicolae Dumitru – 800.000 euro pentru ajutorul dat în Microsoft II

Fostul soț al Elenei Udrea l-a denunțat și pe vechiul său prieten Nicolae Dumitru (Niro), care a ajutat grupul infracțional din Microsoft partea a II-a (de după 2009) să obțină o scrisoare de garanție bancară: Am avut o nouă întâlnire cu Claudiu Florică, în cadrul căreia acesta mi-a comunicat valoarea estimativă a contractului și a comisionului, care ajunsese la circa 18.000.000 de euro, spunându-mi totodată că este nevoie de o scrisoare de garanție și că nu avem bani pentru aceasta. Tot Claudiu Florică mi-a spus că anterior, pentru procurarea unei astfel de scrisori de garanție a lucrat cu Dumitru Nicolae, solicitându-mi să mă ocup eu de discuțiile cu acesta. Îl cunoșteam pe Dumitru Nicolae și aveam întâlniri frecvente cu acesta, întrucât ambii eram oameni de afaceri. (…) L-am contactat pe Dumitru Nicolae și am realizat împreună cu acesta, Dinu Pescariu și Claudiu Florică o întâlnire la baza sportiva a lui Dinu Pescariu. În cazul acestei întrevederi am discutat despre scrisoarea de garanție, iar Dumitri Nicolae ne-a spus că se va ocupa el de obținerea acesteia. De comun acord am stabilit ca pentru acest serviciu să primească suma de 800.000 de euro de la Dinu Pescariu, din partea ce ne revenea mie, lui Dinu Pescariu și lui Claudiu Florică, a mai declarat Dorin Cocoș, potrivit Libertatea.

 Facsimil: Libertatea

 

Gabriel Sandu, ajutat de Gheorghe Flutur și Gheorghe Ștefan să ajungă ministru

”Știam că dl. Gabriel Sandu a fost susținut pentru funcția de ministru de Gheorghe Ștefan, Gheorghe Flutur și Florin Popescu și cum dl. Gheorghe Ștefan locuia frecvent la mine în hotel l-am rugat să îl invite pe ministrul Gabriel Sandu la un mic dejun la mine în hotel. Într-una din zilele următoare la mine la hotel a avut loc o întâlnire în patru, adică dl. Ministru, dl. Gheorghe Ștefan, Claudiu Florică și eu. În cadrul acestei întâlniri s-au discutat doar chestiuni generale, Florica Claudiu prezentându-I ministrului Gabriel Sandu detaliile tehnice ale ofertei sale”, a mai scris Dorin Cocoș în denunțul de la DNA.

Facsimil: Libertatea

Cum circulau banii: ”Din cauza blocării conturilor lui Dinu Pescariu din Elveția suma ce mi-a fost remisă mie cu titlu de beneficiu propriu a fost de aproximativ 1.800.000 de euro, adică cei 700.000 de euro din cont, 200.000 de euro în Dubai, 100.000 de euro retragerile din cărțile de credit și cei 800.000 de euro cash, din care 500.000 de euro i-am împrumutat lui Gabriel Sandu”. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22