Dorneanu, luat la bani mărunți de liberali: Să spună CCR când își poate angaja răspunderea un Guvern

Laurentiu Gheorghe | 30.01.2020

PNL, prin Alina Gorghiu, îi cere șefului CCR Valer Dorneanu să explice în motivarea deciziei de admitere a sesizării PSD pe transportul elevilor și INM ce poate face Guvernul față de „o majoritate ostilă”.

Pe aceeași temă

Vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu îi cere preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, să explice, în motivarea pe care CCR o va da la admiterea sesizărilor PSD pe transportul de călători şi INM, în ce situații își poate asuma răspunderea un guvern în faţa Parlamentului, mai ales atunci când are „o majoritate ostilă". La rândul său, deputatul PNL Florin Roman spune că decizia CCR este una politică, nu juridică.

La rândul său, liderul deputaților liberali, Florin Roman, acuză CCR ia decizii politice și nu juridice, dispunând de o majoritate numită de PSD în epoca Emil Dragnea.

„Noi, ca partid național liberal, am respectat întotdeauna deciziile CCR și vom respecta și acum, pentru că așa e normal într-o țară democratică. Anormal e ca puterea judecătorească să se pună deasupra puterii legislative, prin acea prevedere că Parlamentul nu mai poate să țină cont de termenele constituționale de adoptare a proiectelor de lege și legiferarea abuzului practicat de PSD în Parlament, care ține cât vrea domnul Ciolacu sau PSD”, a declarat liderul deputaților PNL, Florin Roman, citat de Mediafax.

Florin Roman a adăugat că se produce un dezechilibru între cele trei puteri ale statului, iar decizia CCR este una politică, nu juridică.

ȘI senatorul PNL Alina Gorghiu face un apel către președintele CCR, Valer Dorneanu, să explice situația în care un Guvern cu majoritate ostilă își poate angaja răspunderea.

„Îl rog pe preşedintele Curţii Constituţionale din România ca, atunci când motivează hotărârea, să explice publicului din România şi să explice tuturor celor care trebuie să respecte Constituţia când un guvern îşi poate angaja răspunderea, pentru că pe această decizie, practic, un guvern în funcţie, cu o majoritate ostilă, nu-şi va putea niciodată angaja răspunderea. Practic, această instituţie de la această decizie a CCR rămâne fără obiect. Din secunda în care ai orice proiect care reglementează obiectul pe care Guvernul să-şi angajeze răspunderea, lucru care se poate întâmpla lesne, (...) atunci categoric Constituţia României este lipsită de o instituţie, iar Guvernul este lipsit de pârghia esenţială prin care poate veni în Parlament atunci când are o majoritate ostilă, cum este cazul acum. Poate că domnul Dorneanu va avea amabilitatea să ne explice prin motivare cum va fi respectată această instituţie prevăzută de Constituţie şi cum poate să-şi exercite un guvern care se află în condiţiile în care se află Guvernul Orban această pârghie constituţională", a declarat Gorghiu la Parlament.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. CCR a admis şi sesizarea PSD asupra proiectului referitor la Institutul Naţional al Magistraturii, pentru care Guvernul Orban şi-a asumat, de asemenea, răspunderea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22