Dorneanu recunoaște că decizia CCR a fost dată pe baza declarațiilor lui Ludovic Orban

Redactia | 25.02.2020

Președintele CCR, Valer Dorneanu, susține că decizia CCR a fost luată pe baza declarațiilor publice făcute de Ludovic Orban, care a spus că nu vrea să fie învestit pentru a se ajunge la alegeri anticipate.

Pe aceeași temă

Valer Dorneanu a mai declarat, luni seară, la Antena 3, că președintele îl poate desemna din nou premier pe Ludovic Orban dacă acesta va putea coagula o majoritate parlamentară care să susțină viitorul guvern.

Valer Dorneanu a mai spus că numirea unui premier este constițuțională dacă acesta demonstrează că vrea cu adevărat să guverneze și nu acceptă nominalizarea doar pentru a fi respins, fără însă a precizat cum ar putea fi evaluat obiectiv acest lucru:

  • ”Nu știu de unde s-a înțeles că noi în decizia noastră ne-am pronunțat că președintele nu putea să-l desemneze pe primul ministru Orban sau că președintele nu are voie să aleagă și să desemneze candidat pentru funcția de prim ministru orice altă persoană.

  • Ceea ce am spus noi este următorul lucru: potrivit Articolului 101, aliniatul 3 din Constituție, președintele, în caz de criză, după căderea unui guvern, propune Parlamentului candidat de prim ministru, o persoană, dacă nu există un partid majoritar, o persoană care să fie degajată de dialogul dintre președinte și partidele politice, dialog care să evoce, care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul.

  • Deci, ceea ce am reproșat noi ca și existență a conflictului, este faptul că persoana nominalizată, nu vorbesc aici de Ludovic Orban, vorbesc de candidatul care a fost propus, nu a fost propus pentru a coagula un guvern, ci a fost propus – cum declară candidatul – ca să pice, ca să fie rejectat. Deci sensul prevederilor constituționale este ca o propunere care se degajă să fie făcută cu scopul formării unui Guvern care să asigure continuitatea funcționării statului, a statului de drept.

  • Practic Ludovic Orban a refuzat învestirea ca și candidat de prim-ministru desemnat. Tot ce a făcut a făcut în sensul să nu fie învestit.

  • Acesta a fost sensul, nu să indicăm președintelui pe cine să numească în continuare”, a declarat Valer Dorneanu, luni seară, la Antena 3.
Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22