Dosar penal pentru că AUR a minimalizat Holocaustul spunând că este o „temă minoră”

Laurentiu Gheorghe | 10.01.2022

Procurorii Parchetului de pe lângă ÎCCJ au anunțat, luni, că au deschis dosar penal in rem pentru că AUR ar fi minimalizat importanța Holocaustului, spunând că este o „temă minoră”.

Pe aceeași temă

Procurorii s-au autosesizat în această speță, iar co-fondatorul AUR, George Simion, urmează să fie citat pentru audieri, conform surselor G4Media.

 

Alexandru Muraru, consilierul premierului pe probleme de Xenofobie și Antisemitism, a declarat pentru G4Media că demersul este „absolut firesc” și că există „probe suficiente” care să demonstreze că AUR, prin comunicatul transmis, a negat Holocaustul:

 

„Legea 217/2015 care modifică și completează OUG 31/2002 este foarte clară. Ea privește toate formele de negare sau minimalizare a Holocaustului în public. „Art. 6. – (1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.” Este de dedus de aici că există probe suficiente care să demonstreze că o formă de negare a fost comisă prin acel comunicat public ce a devenit știre internă și internațională prin care o formațiune politică consideră că Holocaustul reprezintă o „temă minoră”. Este evident că escaladarea s-a produs pe întreg parcursul anului 2021, unde promovarea cultului persoanelor condamnate pentru crime de război de la tribuna Parlamentului, simbolurile fasciste sau naziste afișate public, ultragierea memoriei victimelor Holocaustului au fost etape premergătoare comiterii acestei infracțiuni pe care procurorii au identificat-o. Este un demers instituțional al Ministerului Public absolut firesc”, a declarat Alexandru Muraru.

 

AUR a transmis, printr-un comunicat de presă din 3 ianuarie, că istoria Holocaustului și educația sexuală reprezintă „teme minore” care au fost ridicate la rangul de materii, în ceea ce califică a fi drept o „acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România”.

Comunicatul Parchetului

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:

La data de 6 ianuarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrat un dosar penal privind comunicatul de presă emis pe 3 ianuarie 2022 de partidul AUR, intitulat „Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!”, în care se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, respectiv în varianta „minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22