Dosar penal pentru negarea Holocaustului reclamată de Institutul Elie Wiessel din România

L. G. | 27.01.2022

Institutul Elie Wiessel a reclamat faptul că două persoane au depus joi la Memorialul Holocaustului o coroană de flori cu inscripții negaționiste ale Holocaustului, în cauză fiind deschis un dosar penal.

Pe aceeași temă

Preşedintele Institutului, Alexandru Florian, a trimis o sesizare scrisă ministrului de Interne, Lucian Bode. Ulterior, Poliţia Capitalei a anunţat deschiderea unui dosar penal de cercetare, iar Jandarmeria a transmis că acţiunea a avut loc în interiorul Memorialului, potrivit news.ro.

 

”Într-o zi în care vorbim despre memorie, de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Memorialul Holocaustului din Bucureşti au loc manifestări antisemite sub ochii Jandarmeriei”, au scris, joi, pe pagina oficială de Facebook, reprezentanţii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din Romania ”Elie Wiesel”.

 

Aceştia au publicat şi două imagini, în care se văd doi bărbaţi care depun o coroană de flori cu mesaje negaţioniste.

 

”România a salvat 400.000 de evrei în timpul Holocaustului” este unul dintre mesaje. Al doilea, în limba engleză arăta: ”Să nu uităm, despre Holocaust: Jumătate din adevăr este minciună”.

 

Potrivit G4Media, Alexandru Florian, preşedintele Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România, a transmis o sesizare în scris ministrului Lucian Bode, cu privire la incident.

 

”Astăzi, la ora 11:00, Ambasada Israelului a organizat un eveniment de comememorare la Memorialul victimelor Holocaustului la care au participat ambasadorul David Saranga, deputatul Alexandru Muraru, supravieţuitorul Octavian Fulop şi Paula Seling. În acest timp, la Memorial, având în vedere că era ambasadorul, erau prezenţi jandarmi, de la Antitero, care asigurau securitatea conform protocoalelor. A venit un grup de persoane care voiau să depună coroana în incintă, li s-a spus că nu se poate, aşa că au depus coroana în exteriorul memorialului, iar înainte de a o depune s-a fotografiat sub privirea jandarmilor care nu au reacţionat. Înţeleg că ar fi fost legitimaţi. Institutul, în afara postării care e un semnal de alarmă, am transmis către ministrul Lucian Bode o solicitate în scris cu cele două fotografii anexate să facă toate demersurile necesare”, a declarat, pentru G4Media, Alexandru Florian.

 

În urma incidentului, Jandarmeria Română a transmis o serie de precizări.

 

”Jandarmii aflaţi în zonă aveau misiunea de asigurare a ordinii publice şi de prevenire a actelor de tulburare a acesteia în zona exterioară monumentului. Elementele de dispozitiv nu au fost implicate şi nu au avut nicio competenţă în organizarea evenimentului şi nici de verificare/limitare a accesului participanţilor la manifestare, acestea fiind asigurate de organizatori”, arată Jandarmeria.

 

De asemenea, instituţia prcizează că ”întreaga manifestare s-a desfăşurat în interiorul Monumentului Holocaustului şi nici pemergător, nici pe timpul manifestării, organizatorii nu avut solicitări ca dispozitivul de ordine publică să verifice sau să interzică participarea vreunei persoane”.

 

”În acest context, reiterăm poziţia fermă a Jandarmerie de condamnare a Holocaustului şi a tuturor manifestărilor de negare a acestei tragedii istorice”, au mai transmis reprezentanţii Jandarmeriei.

 

La rândul lor, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au anunţat deschiderea unui dosar penal.

 

”Urmare imaginilor apărute în spaţiul public, cu privire la un incident înregistrat pe parcursul unui eveniment desfăşurat la Monumentul Holocaustului, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Secţia 17 Poliţie s-a sesizat din oficiu şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art.3 din Legea nr. 157 din 2 iulie 2018 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului (fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antisemite constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi), în vederea aplicării măsurilor legale”, a transmis Poliţia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22