Dosar penal pentru o tânără din Hunedoara care nu a respectat autoizolarea

Redactia | 12.03.2020

Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani s-a autosesizat și a deschis dosar penal pe numele tinerei de 26 de ani din Valea Jiului confirmată cu noul coronavirus, din cauză că nu a stat în autoizolare.

Pe aceeași temă

Tânăra se întorsese din Italia.

Personalul medical de la Spitalul din Petroșani, unde a fost internată femeia, și pacienții au fost izolați, relatează Informația Văii Jiului.

”Este un dosar înregistrat pe infracțiunea prevăzută de art. 352 al.1 din Codul Penal, dosar înregistrat astăzi, Este dosarul 1018/P/2020”,a declarat procurorul Darius Roman, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani.

Este vorba despre articolul referitor la zădărnicirea combaterii bolilor și, potrivit al. 1, ”Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Pacienta ar fi trebuit să se afle în izolare la domiciliu după ce s-a întors din Italia, însă a făcut mai multe deplasări, fără să anunțe că vine din zonă cu potențial de risc și că ar trebui să fie în izolare conform procedurilorși recomandărilor. A fost chiar și în municipiul Hunedoara, pentru un RMN, pentru afecțiunile pe care le avea. Și grav este că, până când jandarmii au depistat-o în spital, la o zi după internare, a stat ”la comun”, intrând în contact cu mai mulți oameni.

”În cursul zilei de joi, 5 martie, s-a internat în Spitalul de Urgență Petroșani o pacientă în vârstă de 26 de ani, fără a preciza că vine din Italia, cu probleme neurologice. În data de 6 martie, am aflat de la jandarmi că această pacientă este pe lista persoanelor care ar trebui să se găsească pe lista persoanelor izolate la domiciliu și din acel moment s-au luat măsurile care trebuiau luate pentru a izola această pacientă, care nu avea contact cu vreun caz COVID 19, dar venea din zona respectivă, mai precis de la Verona. Începând cu seara de vineri, când a venit și DSP, s-a aplicat amenda pentru părăsirea izolării la domiciliu. Evoluția pacientei în prima fază a fost nefavorabilă în cursul zilei de luni, când s-a administrat medicație, ce am putu obține la nivelul spitalului, pentru problemele ei neurologice. Menționez că pacienta nu a avut niciun moment acuze care să țină de definiția actuală care o avem pentru o boală care să țină de COVID 19. În cursul nopții de luni spre marți a fost recoltată de către cei de la DSP, iar ieri în cursul serii pe diverse canale a apărut confirmarea că ar fi pozitivă pentru COVID 19, motiv pentru ca mai târziu, după ora 12.00, a fost preluată de o ambulanță, cu izoleta aceea specială ISU și dusă la Timișoara. Problemele generate de această pacientă sunt cu implicații deosebite, care vor trebui văzute și evaluate de către cei de la DSP în cursul anchetei epidemiologice, pentru că ea în perioada 1 martie și până în data de 5 martie, când a fost internată în Petroșani, ea a fost ”liberă” și a profitat de libertatea respectivă. A fost inclusiv la Hunedoara, la un RMN, deci traseul este destul de lung. Din momentul internării, problemele pe care le ridică sunt contactele avute în perioada 5 și 6 martie, perioadă în care nu se știa de unde vine și ca atare protecția față de ea a fost cea obișnuită față de orice alt pacient. Abia în data de 6 s-au instituit măsurile de protecție cerute de un pacient suspect de Covid 19. Ca atare, probabil ancheta epidemiologică pe care o va face DSP în afara spitalului va fi destul de stufoasă. În interiorul spitalului apar o serie de probleme urmare a acestor contacte, care ridică mai multe linii care s-ar putea să ducă la posibila închidere sau restrângerea activității unor secții. Aici vom vedea după discuțiile cu cei de la DSP care sunt măsurile care trebuie să le impună”, a explicat astăzi în cadrul ședinței CLSU, dr.Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgență Petroșani.

42 de persoane, personal medical și pacienți care au fost internați la Secția de Neurologie a Spitalului de Urgență Petroșani înainte de a se cunoaște situația medicală a tinerei de 26 de ani confirmată pozitiv cu noul coronavirus sunt izolați la domiciliu, mai scrie Informația Văii Jiului.

Este vorba despre persoanele care au intrat în contact direct cu pacienta. În același timp, spun reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara, în spital se iau masuri de dezinfecţie sub coordonarea medicului epidemiolog.

”În urma rezultatelor analizelor care au confirmat ieri infecția cu COVID – 19 pentru o femeie de 26 de ani, internată la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, a fost declanşată ancheta epidemiologică şi au fost recoltate probe de la 42 de persoane care au intrat în contact cu pacienta. Probele au fost trimise la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara şi se aşteaptă rezultatele. Conform procedurilor, cele 42 de persoane au intrat în regim de izolare la domiciliu. Totodată, în spital se iau masuri de dezinfecţie sub coordonarea medicului epidemiolog. Spitalul din Petroşani aplică în continuare reguli stricte privind accesul în unitatea medicală”, au comunicat reprezentanții CJSU.

Alte măsuri vor fi luate în funcție de rezultatul analizelor pentru probele recoltate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22