Dosare de răpire și viol, închise ilegal la Caracal. Șeful Parchetului, dat pe mâna IJ de P. General

Dora Vulcan | 25.09.2019

Parchetul General a infirmat soluțiile ilegale și nejustificate date de procurorii din Caracal în cinci dosare de viol și lipsire de libertate și a sesizat Inspecția Judiciară împotriva șefului de parchet.

Pe aceeași temă

Dosarele vor fi redeschise din ordinul procurorului general iar controlul la Parchetul Judecătoriei din Caracal va fi reluat peste șase luni.

Decizia Parchetului General survine unui control făcut, din ordinul procurorului general, de procurorii Serviciului de Îndrumare și Control din Parchetul Curții Supreme început la sfârșitul lunii iulie, transmite Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție.

Controlul ParchetuluI General a vizat felul în care sunt respectate dispozițiile privind înregistrarea și soluționare dosarelor penale, verificarea stadiului cercetărilor și felul în care s-a făcut supravegherea penală în cauzele aflate în lucru la procuror și la organele de cercetare penală având ca obiect infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal și viol, precum și a cauzelor având acest obiect soluționate în perioada 1 ianuarie 2018 - 31 iulie 2019, când a izbucnit cazul crimelor din Caracal.

De asemenea, au fost verificate cauzele cu autori necunoscuți care au trenat la procuror mai mult de un an de la prima sesizare.

Concluziile procurorilor care au făcut controlul sunt dramatice pentru soarta victimelor.

Cinci dintre cazurile având ca obiect violul și lipsirea de libertate au fost închise nejustificat, motiv pentru care Parchetul General a infirmat soluțiile date în aceste dosare, ca nelegale și netemeinică, adică le-a redeschis.

De asemenea, procurorii Parchetului General au sesizat Inspecția Judiciară, căreia i-a cerut să facă verificări privind abaterile disciplinare care rezultă din actul de control și verificarea activității de manager a prim-procurorului de la Parchetul Judecătoriei Caracal.

La același nivel al deficiențelor constatate, a fost sesizat Parchetul Curții de Apel Craiova pentru remedierea deficiențelor constatate la parchetul ierarhic inferior.

În urma controlului, procurorii Parchetului General au cerut Inspectoratului General al Poliției Române să soluționeze cu celeritate cauzele care sunt deja în faza de cercetare penală.

***

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, Cătălin Zăvoianu, a fost audiat, timp de mai multe ore, la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în dosarul privind modul în care procurorii şi poliţiştii au intervenit în cazul crimelor de la cazul Caracal.

La ieşirea de la audieri, procurorul nu a vrut să stea de vorbă cu jurnaliştii şi a luat-o la fugă. A fost urmărit de ziarişti pe o distanţă de sute de metri.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22