Dosarul ANRP Inculpatii incep sa-si recunoasca vina. A venit randul consilierului lui Bica

Tudor Despina | 18.09.2015

Dosarul retrocedarilor de la ANRP pare sa evolueze rapid in instanta. Dupa ce la inceputul saptamanii Dorin Cocos a recunoscut toate acuzatiile, acum a venit randul fostului consilier al Alinei Bica sa admita acuzele.

Pe aceeași temă

 

Ionut Florin Mihailescu a recunoscut vineri, la Inalta Curte, acuzatiile pe care procurorii DNA I le aduc in dosarul ANRP. El a oferit detalii in fata judecatorului, vorbind despre mecanismul fraudei, potrivit HotNews.

 

"Imi mentin pozitia de la termenul anterior. Recunosc faptele asa cum au fost descrise in actul de sesizare. Recunosc si probele aduse de parchet, pe care le consider logice. Recunosc implicarea mea in intermedierea relatiei dintre Alin Cocos si Alina Bica", a declarat Ionut Mihailescu.

 

Fostul consilier al Alinei Bica a admis faptul ca l-a cunoscut pe Alin Cocos la sfarsitul lui 2001, in timp ce pe Bica o stia din 2004.

 

"Dezvalui faptul ca am avut un interes in a dezvolta relatia cu Alin Cocos. Stiam ca este o persoana implicata in mediul de business privat, preocuparile mele de la acel moment fiind relativ similare. Imi suspendasem raporturile de activitate cu institutia publica la care lucram si imediat mi-am prezentat demisia. Pe Dorin Cocos il vazusem in prealabil la 2-3 evenimente publice, neavand alta relatie cu domnia sa", a explicat fostul consilier.

 

Dorin Cocos isi recunoaste vina

 

Omul de afaceri Dorin Cocos a cerut, marti, Instantei Supreme sa fie judecat mai rapid prin procedura simplificata. El a recunoscut toate acuzatiile care i-au fost aduse in dosarul retrocedarilor de la ANRP.

 

"Solicit procedura simplificata. Recunosc toate acuzatiile. Rog sa se tina cont de colaborarea mea cu DNA", a declarat Dorin Cocos in sala de judecata. Iar dupa ce judecatorii au insistat ca fostul sot al Elenei Udrea sa dea o declaratie detaliata in dosarul in care e acuzat de trafic de influenta si dare de mita, Cocos a explicatŞ

 

"Pe Gheorghe Stelian il stiam din 2006. Ne-am imprietenit dupa mai multe afaceri imobiliare. In 2010, l-am intalnit pe Sergiu Diacomatu, care mi-a zis ca lucreaza la ANRP. Ulterior, am aflat ca e vicepresedinte. Pentru ca Gheorghe Stelian avea un dosar la ANRP, l-am rugat sa ne ajute.I-am promis bani, 2,5 milioane de euro in mai multe transe. I-am promis sprijin politic ca sa ramana in functie. Sergiu Diacomatu a zis ca ma ajuta, dar are nevoie de sustinere. Printr-o cunostinta, am intrat in legatura cu Crinuta Dumitrean si i-am promis 800.000 euro", a aratat omul de afaceri.

 

Potrivit lui Cocos, Gherghe Stelian mai avea un dosar la ANRP: "Sergiu Diacomatu avea deja sprijin politic, i-am dat si 5 milioane de euro. Crinutei Dumitrean i-am dat un milion de euro, iar lui Dragos Bogdan 800.000 de euro. Toti banii ii dadeam in transe, ca sa ma asigur ca dosarul va fi rezolvat.Atat le-am zis: sa rezolve dosarul, sa bage despagubiri. Eu am primit pentru al doilea dosar 8 milioane de euro, ca sa rezolv problema, dar am ramas doar cu 1,2 milioane de euro. (...) Era de notorietate ca la ANRP toti membrii se intelegeau inainte de sedinta. Nu am avut emotii ca vor da vot pozitiv. Toate functiile se dadeau politic", a adaugat acesta.

 

Context

 

Dosarul ANRP o are in centru pe fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, ea fiind acuzata de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, fapta presupus savarsita ca secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.In acelasi dosar, mai sunt judecate si alte persoane care erau in componenta comisiei: Crinuta Dumitrean, Dragos Bogdan, Lacramioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Catalin Teodorescu si Remus Baciu.De asemenea, au mai fost deferiti justitiei evaluatorul Emil Nutiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe si Dorin Cocos, fiul acestuia, Alin Cocos, si Ionut Florentin Mihailescu, fost consilier al sefei DIICOT.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22