Dosarul Colectiv: DNA cere 15 ani de închisoare pentru cei doi pompieri. Pronunțarea, pe 9 decembrie

Dora Vulcan | 02.12.2019

Procurorii DNA au cerut luni Tribunalului București pedeapsa maximă de 15 ani de închisoare pentru cei doi pompieri care au permis funcționarea clubului Colectiv,

Pe aceeași temă

UPDATE - Magistrații au stabilit pronunțarea în dosarul Colectiv pentru luni, 9 decembrie. Decizia nu va fi definitivă.

DNA a cerut pentru pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei pedepse de câte 15 ani închisoar. Ei sunt acuzaţi că au permis funcţionarea clubului, deşi ştiau că localul nu deţine aviz de securitate la incendiu, transmite Agerpres.

Procurorul DNA a cerut condamnarea celor doi pompieri pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi uzurpare de calităţi oficiale, urmând ca pedepsele să fie orientate spre maximul prevăzut de legea penală, care este de 15 ani.

„Cei doi s-au deplasat pe platforma Pionierul dar nu au constatat existența SC colectiv pe acea platformă. S-a constatat că ei nu au menționat acel control nici în proces verbal și nu și-au anunțat nici superiori.

Erau obligați de lege să înregistreze fiecare control efectuat și totodată să își anunțe superiorii.

Urmările faptelor lor sunt de aproape 30.000 de lei, suma intervenției ISU, și aproximativ 60.000 de lei, daunele de la clubul Colectiv. Deși au intrat în clubul Colectiv si au discutat cu administratorii SC Colectiv, nu au întocmit niciun proces verbal. Va solicităm să constatați ca la clubul Colectiv a existat o singură usa, respectiv a containerului, iar cealaltă foaie de usa se deschidea doar la cererea organizatorului, în perioada de frig. Martorii au spus că organizatorii nu au solicitat acest lucru. Martorii au menționat si ca era o usa laterală a containerului, dar era închisă. Au încercat să deschidă această ușă cu un butoi de bere, dar nu s-a putut din cauza lacătului. De asemenea, clubul Colectiv nu putea obține autorizația PSI deoarece nu avea ferestre. Deși existaseră, acestea au fost zidite. În plus, SC Colectiv nu deținea un plan de evacuare.

Pragul de la ieșire a îngreunat evacuarea, din cauza lui s-au împiedicat cei prezenți acolo și s-a format un morman de oameni, de aproape un metru înălțime. Toate aceste elemente trebuia constatate de cei doi ofițeri ISU și trebuia trecute într-un proces verbal de constatare”, a spus procurorul DNA în fața instanței, citat de G4Media.ro.

În cazul celorlalți inculpați, patronii clubului bucureștean si cei doi pirotehniști, procurorul a cerut 12 ani de închisoare, iar în cazul fostului primar al Sectorului 4, al celor trei subalterne și patroana firmei de artificii care a organizat showul pirotehnic s-au cerut câte 14 ani de detenție.

***

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, cei doi ofiţeri ISU, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat că acel club din Bucureşti (care până la data de 6 octombrie 2014 a funcţionat ca persoană juridică SC Music Hall SRL Bucureşti, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL Bucureşti) desfăşura activităţi specifice fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

Procurorii au reţinut că cei doi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzată vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a acestora şi a angajaţilor care s-au aflat în incinta clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, dar şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Potrivit procurorilor, deşi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, Antonina Radu şi George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti pentru că funcţiona fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22