DOSARUL DIASPORA Autoritatea Electorala transmite mai multe documente catre DNA

T.d. | 08.12.2014

Pe aceeași temă

Mai multe documente au fost transmise, luni, de catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), procurorilor anticoruptie. DNA a solicitat documentele din dosarul organizarii alegerilor in diaspora, potrivit Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă al AEP, la DNA au fost trimise documentele emise privind procesul de organizare şi desfăşurare în străinătate a alegerilor pentru preşedintele României din noiembrie 2014.

În plus, reprezentanţii AEP au mai transmis procurorilor şi corespondenţa intra şi interinstituţională privind procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor, dar şi toate documentele şi materialele aferente şedinţelor de lucru, intra şi interinstituţionale, privind procesul de organizare şi desfăşurare în străinătate a alegerilor pentru preşedintele României din acest an.

Dosarul privind problemele înregistrate la votul din diaspora a fost preluat, în 4 decembrie, de Direcţia Naţională Anticorupţie, de la procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul privind probleme la votul din diaspora, la alegerile prezidenţiale, a fost constituit, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a PICCJ, prin conexarea a şase dosare penale care vizează plângeri legate de modul de desfăşurare a scrutinului.

Faptele sesizate în plângeri sunt abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
 

Context

DNA a cerut Parchetului General dosarul privind organizarea votului în Diaspora. Ancheta începută de Parchet ar urma să fie continuată de DNA. MAE a trimis Parchetului o parte din documentele cerute privind organizarea votului în Diaspora. 

DNA suspectează fapte de corupţie în organizarea votului în afara ţării. Este vorba de acuzaţii de abuz în serviciu, neglijenţă şi împiedicarea dreptului constituţional de vot. 

Parchetul General a început deja urmărirea in rem faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot. Mai mulţi funcţionari publici din instituţiile responsabile de organizarea alegerilor prezidenţiale ar fi vizaţi.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a anuntat in 20 noiembrie, ca se fac cercetari in legatura cu organizarea alegerilor prezidentiale in diaspora, precizand ca s-au primit foarte multe sesizari. El a explicat, la sediul CSM, ca a fost inceputa urmarirea penala cu privire la fapta, respectiv impiedicarea exercitarii dreptului la vot, prevazuta de articolul 385 din Codul penal.

Sesizarile sunt indreptate impotriva ministrilor care, in opinia petitionarilor, au avut atributii in organizarea alegerilor.

La randul sau, presedinele Inaltei Curti, Livia Stanciu, a declarat ca se impune ancheta pentru scrutinul din Diaspora, pentru ca exista baza legala pentru infiintarea de noi sectii.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, inaintea turului 2, ca romanii din diaspora sa vina la vot devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.

Dupa scrutin, Melescanu si-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate.

La doua zile dupa turul 2, si Melescanu a demisionat, el precizand ca face acest lucru pentru ca nu toti romanii din diaspora au putut vota si ca a luat aceasta decizie ca "om de onoare", "intr-o tara in care nimeni nu prea-si asuma responsabilitatile".

Teodor Melescanu a declarat ca singurul lucru pe care nu a reusit sa il realizeze a fost suplimentarea numarului sectiilor de votare, intrucat, desi a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) acest lucru, Biroul "nu a putut oferi clarificarile necesare privind existenta unei solutii legale, in acest sens".

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record, însă în mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22