Dosarul Gomoiu a fost clasat de DNA în 2018, în ciuda neregulilor constatate

Dora Vulcan | 08.11.2019

Dosarul Gomoiu a fost închis de procurorii DNA în ianuarie 2018, în ciuda neregulilor legate de plata unor lucrări de servicii.

Pe aceeași temă

DNA a închis în ianuarie 2018 un dosar legat de neregulile de la spitalul de copii Victor Gomoiu din București și l-a redeschis abia pe 4 noiembrie 2019, când a constatat că prima dată „nu s-a realizat o urmărire penală efectivă şi nu au fost administrate probe”, potrivit unui răspuns al instituției pentru G4Media.ro.

Ce spune DNA

În cursul anului 2017, Direcției Naționale Anticorupție i-a fost declinat de către o altă structură de Parchet un dosar penal ce avea ca obiect un raport întocmit de Corpul de Control al Primului-ministru în urma verificărilor efectuate la Asociația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (A.S.S.I.M.B.).

Documentul respectiv făcea referire la aprobarea de către funcționari din cadrul A.S.S.I.M.B. a plății unor lucrări și servicii în cadrul proiectului “Extinderea-Modernizarea și Echiparea Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu”, fără verificarea respectării prevederilor contractuale.

În dosarul respectiv, în care a fost începută urmărirea penală doar cu privire la faptă “in rem”, la data de 16 ianuarie 2018, procurorii anticorupție au dispus clasarea cauzei cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, conform art. 16 alin. 1, lit. b teza I (“fapta nu este prevăzută de legea penală …”) din Codul de Procedură Penală.

De asemenea, a mai fost dispusă disjungerea și declinarea competenţei de soluţionare a cauzei disjunse în favoarea unei alte unități de Parchet, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de gestiune frauduloasă și abuz în serviciu, care nu sunt de competența Direcției Naționale Anticorupție.

La data de 04 noiembrie 2019, a fost dispusă infirmarea, din oficiu, a ordonanței de clasare, redeschiderea şi reluarea urmăririi penale, în acea cauză, întrucât nu s-a realizat o urmărire penală efectivă și nu au fost administrate probe. În acest moment, cauza respectivă, în care este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (”in rem”), se află în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală.

***

Săptămâna trecută, ziarul Libertatea a dezvăluit că achizițiile făcute la construcția spitalului au fost masiv supraevaluate. Publicația a arătat că opt vase de toaletă instalate la spitalul de copii Gomoiu au fost plătite cu 2.858 de lei bucata, în timp ce au costat, de fapt, 272 de lei.

Spitalul de copii Gomoiu a fost construit cu 48 de milioane de euro, ”dar experții angajați chiar de Primărie în procesul cu constructorul estimează furtul la peste 15 milioane de euro”, potrivit unor surse din Primărie, citate de Libertatea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22