Dosarul lui Vlad și Mircea Cosma declinat la Tribunalul Prahova după ce a fost judecat 5 ani la ÎCCJ

Laurentiu Gheorghe | 27.09.2019

Fostul deputat PSD, Vlad Cosma, și tatăl său, fost președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, au obținut declinarea dosarului în care sunt acuzați de fapte de corupție, de la ÎCCJ la Tribunalul Prahova

Pe aceeași temă

Exceptia necompetentei instantei a fost ridicata din oficiu de un complet de 3 judecatori de la Inalta Curte. Doi magistrati au fost pentru declinare, un al treilea a votat pentru respingerea acestei exceptii, scrie Ziare.com.

Motivul declinări îl reprezintă faptul că Vlad Cosma nu mai este deputat, asa ca dosarul ar trebui judecat de o instanta obisnuita, in acest caz, Tribunalul Prahova. Este vorba de o speta care este pe rolul Inaltei Curti din aprilie 2014, in perioada in care Vlad Cosma era deputat, mandatul parlamentar al acestuia a expirat in 2016.

Initial, Inalta Curte a dat condamnari grele in acest caz, in care erau acuzatii foarte grave de coruptie: Mircea Cosma a fost condamnat la 8 ani de inchisoare, iar Vlad Cosma la 5 ani de inchisoare. Sentinta a fost desfiintata in martie 2018 de un complet de 5 judecatori de la Inalta Curte, iar dosarul a fost trimis la rejudecare.

Dosarul lui Vlad și Mircea este rejudecat după ce CCR a declarat completurile de 3 judecători de la Înalta Curte nu au competența de a judeca fapte de corupție nefiind specializate. Astfel condamnările au fost desființate, totul fiind reluat de la zero. Andreea Cosma, și ea cu probleme penale, a declarat atunci că „Dumnezeu a făcut dreptate”.

Faptul ca acest dosar este in faza de rejudecare este un argument ca procesul ar trebui sa continue la Inalta Curte, a explicat in sala de judecata procurorul DNA.

"Inalta Curte este competenta, deoarece aici s-a citit actul de sesizare al instantei (in 2014- n.red.). Suntem in ipoteza reluarii citirii actului de sesizare," a pledat magistratul DNA.

Procurorul a aratat ca, in momentul in care completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a desfiintat sentinta de condamnare, motivul nu a fost cel reprezentat de necompetenta instantei, ci un alt motiv de nulitate: "S-a decis ca procesul sa fie rejudecat de instanta a carei hotarare a fost desfiintata."

Pe de alta parte, aparatorii familiei Cosma au sustinut declinarea dosarului la Tribunalul Prahova.

"Practica Inaltei Curti spune ca intotdeauna si-a declinat competenta daca nu a avut in vedere atributiile de serviciu ale persoanei judecate," a spus avocatul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22