Dosarul MICROSOFT. Dupa denunturile facute in dosar, Dinu Pescariu si Claudiu Florica SCAPA de acuzatiile procurorilor si nu merg in judecata

T.d. | 24.03.2015

Pe aceeași temă

Procurorii DNA au decis clasarea acuzatiilor in contul lui Dinu Pescariu, Claudiu Florica si Dragos Stan, implicati in dosarul licentelor informatice “Microsoft” sub diverse acuzatii, printre care dare de mita si cumparare de influenta. Astfel, cei trei scapa de trimiterea in judecata pentru faptele in cauza, dupa ce au denuntat actiunile comise.

Informatia apare in rechizitoriul prin care procurorii i-au trimis in judecata pe Dorin Cocos, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan. Astfel, anchetatorii au punctat faptul ca se claseaza cauza fata de Dinu Pescariu, Claudiu Florica si Dragos Stan, in privinta mai multor fapte de coruptie.

Concret, cei trei scapă de urmărirea penală pentru fapte de dare de mită şi cumpărare de influenţă, potrivit Gandul.

Motivul pentru care anchetatorii au decis clasarea cauzei faţă de cei trei este acela că aceştia au fost martori denunţători şi le-au spus încă de la începutul anchetei procurorilor faptele pe care le-au comis în trecut.

Patru nume implicate din dosarul “Microsoft” au fost trimise in judecata. Este vorba despre oamenii de afaceri Dorin Cocos si Dumitru Nicolae, primarul suspendat al orasului Piatra Neamt Gheorghe Stefan si fostul ministru Gabriel Sandu, fata de care procurorii DNA aduc acuzatii de fapte de coruptie in atribuirea licentelor informatice Microsoft.
 

Acuzele

În dosarul "Microsoft", oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.

Anchetatorii sustin ca Dorin Cocos ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Cladiu Florica si Dinu Pescariu. Suma viza asigurarea incheierii si derularii contractului “Microsoft”, prin intermediul Elenei Udrea, de firmele sustinute de Florica cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

In plus, Cocos mai este vizat de o acuzatie potrivit careia ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor informatice. Din suma mai sus mentionata, 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari, mai sustin procurorii.
 

Dosar transpartinic

In dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.

In 19 noiembrie, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul senatorilor PSD Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate, sustin anchetatorii.

Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22