Dosarul MITA LA PSD. Omul de afaceri Ioan Niculae, audiat cu privire la finantarea PSD: Hrebenciuc m-a intrebat daca vreau sa finantez campania lui Mircea Geoana. DNA cere pedepse cu EXECUTARE

T.d. | 02.04.2015

Pe aceeași temă

Miliardarul Ioan Niculae a fost audiat, joi, la Curtea de Apel Bucuresti (CAB). Niculae este implicat in dosarul finantarii candidaturii PSD la alegerile prezidentiale din 2009. De altfel, ultimul termen din proces a semnalat o modificare de atitudine, unul dintre martorii-cheie, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc schimbandu-si declaratia in defavoarea celor implicati in dosar.

Ultimele informatii arata ca omul de afaceri Ioan Niculae si-a nuantat joi declaratia initiata.

A spus initial ca nu i s-a cerut niciodata sa sponsorizeze un partid. Dintr-o data, si-a adus aminte ca da”, a spus procurorul de caz, potrivit Evenimentul Zilei.

DNA solicita instantei condamnari in regim de detentie pentru inculpatii din aceasta cauza, iar pedepsele sa manifeste o tendinta spre maximum. De asemenea, procurorii mai cer confiscare speciala in dosar.

In prima instanta, Judecatoria Sectorului 1 a decis in dosar in cauza achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeasi decizie fiind luata si in privinta lui Gheorghe Bunea, Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu. Decizia nu avea, insa, caracter definitiv, astfel ca procurorii au contestat-o la Curtea de Apel Bucuresti.
 

Principalele declaratii din dosar:

Potrivit DNA, schema ar fi fost facuta prin intermediul unui studiu pentru piata de constructii, comandat de firma Insomar, controlata de Sorin Ovidiu Vantu.

Ioan Niculae: "Îmi mențin declarațiile anterioare. In 2009 eram președinte Interagro, care la rândul ei era actionară în alte 27 de firme. Activitatea noastră este în proporție de 95% pe activitate de producție, nu și servicii. In august 2008 lumea a intrat în criză economică și am fost printre primii afectați. Am achiziționat terenuri în București și în zone limitrofe. Din grup fac parte și două firme de construcții. Am luat printr-o firmă teren de 100 milioane de euro la Zimnicea, finalizată în proporție de 90 la suta. A trebuit să oprim activitatea de îngrășăminte chimice. Investițiile imobiliare ar putea să fie profitabile, toată lumea ne spunea asta. In februarie 2009, împreună cu directori de-ai nostri am participat la o conferință care confirma zvonurile crizei din construcții. În aprilie 2009, am hotărât să căutam o firmă pentru elaborarea unui studiu de piață. A fost singura mea implicare în calitate de membru al CA. Am hotărât că era nevoie de acest studiu. Contractul a fost semnat pe 3 sept 2009, eu l-am văzut peste câteva zile".
 

(Ioan Niculae, proprietarul Interagro)
 

In ce priveste declaratia lui Hrebenciuc, Niculae a spus: "Consider că declarația acestuia dată anterior nu corespunde adevărului. Recunosc întalnirea de pe 28 octombrie. Am luat registrul de intrare de la Interagro. A existat un telefon de la poartă când mi s -a spus că sunt cautat de Viorel Hrebenciuc. Eu eram la etajul 7. Discuția a durat 15 minute. La final m -a întrebat dacă sunt de acord sa finanțez campania lui Mircea Geoană. Nu a precizat sub ce formă. Eram surprins de propunere, era pentru prima data. Am spus că aș putea sa sponsorizez, dar să fie legal și plătit prin bancă. A rămas că mă va căuta ulterior. Nu a mai revenit. Nu este adevărat că nu am vorbit cu Ionuț Costea. Il știam mai bine decat pe Hrebenciuc. La finalizarea fabricii am apelat la Eximbank pentru sprijinirea unui contract. Dacă doream să sponsorizez un partid o puteam face legal, fără să risc nimic. Barac Viorel mi-a fost director înainte de 1989, în comerțul exterior. Nu ar fi acceptat să facă ceva ilegal. Pe Teodorescu nu l-am cunoscut până la primul termen de judecată. Pe Bunea- Stancu îl știu din 78, soțiile noastre fiind din același sat de lângă Brăila și chiar rude între ele", a spus Ioan Niculae.

 Gelu Teodorescu, director la Insomar- controlat de SOV:Îmi mențin declarațiile date. Insomar nu făcea numai sondaje electorale, ci studii mai complexe. Numele s-a impus foarte puternic. Viorel Hrebenciuc a venit la Insomar în martie 2009, din partea PSD si voia sa stabileasca bune relatii cu toate centrele de cercetari. A venit de mai multe ori. Voia să știe și punctul nostru de vedere. Noi făceam barometre lunare pentru a pregăti exit- poll-uri. Voia să pară printre colegii săi eminența cenușie a PSD-ului. Nu mai voiam să-i dăm informații gratis. I-am zis că dacă le vrea să facă un contract. A venit într-o zi cu doi specialiști americani pentru a lucra sub comanda acestora și ei să ne plătească. Am refuzat. Cu greu a facut un contract cu Insomar, în iunie 2009.

Nu a plătit. Aveau conturile blocate. Atunci i-am somat să-și achite datoriile, altfel nu-i mai dăm informații. Hrebenciuc s-a arătat nemulțumit. Până la urmă a zis că face plata prin două firme. Dar nu era și Interagro. Una era Realphone. Ele au stins datoria PSD-ului. Hrebenciuc a precizat ca este singurul mijlocitor dintre staff-ul lui Mircea Geoană și Insomar. Geoană nu a venit la Insomar. Nici Niculae. Nu am cunoștință despre discutiile lui Vîntu cu Geoană. Vîntu nu era acționar la Insomar. Se poate verifica la Registrul Comerțului, în 2009”, a spus Teodorescu.

El a continuat: "Ne-au contactat mai multe firme de asigurări pentru studii. Le-am comunicat un preț și ne-au refuzat. Atunci a apărut interesul Interagro pentru a valorifica aceste rezultate fără a fi perisabile. În drumurile mele spre Sinaia am văzut reclama la Interagro și am asimilat firma cu una din Brașov a lui Ioan Niculae. I -am confundat. A urmat procedura clasică. Factura și ordin de plată. Nu știu ce devize a luat beneficiarul. Nu mă pricep la afaceri. Eu sunt profesor și cercetător", a mai spus Gelu Teodorescu.
 

Context

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a trimis în judecată, în 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, pe Viorel Bărac, director în acelaşi grup, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), au arătat procurorii în rechizitoriu.

Pe parcursul cercetărilor, procurorii au mai stabilit că din suma de un milion de euro, s-au plătit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - Interagro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai notau procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Contractul propriu-zis şi actele aferente (procesul-verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22