DOSARUL RETROCEDARILOR ILEGALE. Gheorghe Stelian, SPAGA de 10 MILIOANE EURO pentru Dorin COCOS: Mi-a garantat ca totul va fi bine si sa am incredere in el

T.d. | 05.12.2014

Pe aceeași temă

Gheorghe Stelian, inculpat in dosarul in care Alina Bica, fosta sefa DIICOT, a fost arestata, a aratat in fata procurorilor mecanismul prin care o spaga de 10 milioane de euro ar fi ajuns la Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea. Stelian a spus ca i-a dat 10 milioane de euro lui Cocos, la cererea acestuia, pentru a interveni la Sergiu Diacomatu, de la Agentia Nationala pentru Restitutirea Proprietatii (ANRP), in vederea solutionarii dosarului in care a cerut despagubiri pentru un teren de 13 hectare, supraevaluat cu 61 de milioane de euro, potrivit Gandul.

Gheorghe Stelian, zis Stelu, a dat o declaraţie în faţa anchetatorilor, în 20 noiembrie, când fostul şef al DIICOT Alina Bica a fost reţinută, arătând că, după ce a cumpărat de la Dino Sinigalia, în 2010, dreputurile litigioase pentru terenul de peste 13 hectare din zona Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a vorbit cu Dorin Cocoş despre posibilitatea obţinerii de despăgubiri de la ANRP.

"Dorin Cocoş mi-a garantat că totul va fi bine şi să am încredere în el, moment în care dosarul a fost validat şi trimis către ANRP. După şedinţa de evaluare, s-a nominalizat un evaluator cu care m-am întâlnit în zona ANRP", a spus Gheorghe Stelian când a fost audiat de procurori, declaraţie citată în motivarea deciziei de arestare preventivă a fostului preşedinte al ANPR Crinuţa Dumitrean, potrivit sursei citate.

Acesta a mai arătat că, după finalizarea raportului de evaluare, în care a fost trecută o valoare a terenului de aproximativ 377 de milioane de lei, evaluatorul i l-a prezentat. Ulterior, Gheorghe Stelian a luat legătura cu Dorin Cocoş pentru a-i spune că "s-a rezolvat".

"Acesta, deşi nu avusesem stabilită o înţelegere prealabilă, mi-a cerut 10.000.000 de euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din csadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului meu. Cu toate acestea, Dorin Cocoş nu a menţionat numele persoanei la care urma să intervină pentru soluţionarea dosarului", a precizat Gheorghe Stelian la audieri.

Gheorghe Stelian a mai arătat în declaraţia sa că, ulterior, Dorin Cocoş i-a propus să cesioneze 25 la sută din drepturi lui Gabriel Gheorghe, Adrian Andrici şi Valentin Vişoiu, pentru suma cerută de 10 milioane de euro, fapt care s-a şi întâmplat.
 

Inca un nume greu apare in dosar

Numele lui Ioan Oltean, deputat PNL, apare si el in dosarul fostei sefe DIICOT Alina Bica.

Oltean este mentionat in marturia lui Sergiu Diacomatu, fostul presedinte al filialei PNL Sector 1, urmarit si el penal pentru abuz in serviciu in dosarul Bica, potrivit Ziare.com.

Diacomatu il mentioneaza pe Ioan Oltean drept omul care se afla in spatele fostului presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Crinuta Dumitrean, si care ar fi sprijinit-o pe aceasta in toata perioada in care a fost sefa.

Crinuta Dumitrean a condus ANRP in perioada 2009-2011, fiind propusa de PDL si apropiata de Ioan Oltean, liderul local din Bistrita-Nasaud.

În dosarul despăgubirilor pentru terenul supraevaluat au fost arestaţi fostul procuror şef al DIICOT Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, preşedintele comisiei care a aprobat despăgubirea, fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş Bogdan şi expertul evaluator Emil Nuţiu, iar Oana Vasilescu, fost vicepreşedinte al ANRP, este cercetată în libertate sub control judiciar, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu.

Şi ceilalţi foşti membri ai comisiei, respectiv deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu şi deputatul UDMR Marko Attila, precum şi Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar, sunt acuzaţi tot de abuz în serviciu.
 

Context

Anchetatorii susţin că, în 15 martie 2011, Crinuţa Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru - au aprobat în unanimitate raportul întocmit de societatea de evaluare desemnată, SC Business Evaluator SRL, reprezentată prin evaluator Emil Nuţiu, privind soluţionarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 61 de milioane de euro.

Procurorii susţin că activitatea Comisiei Centrale de Despăgubiri din care au făcut parte cele nouă persoane a fost "abuzivă, infracţională", întrucât prin intermediari s-a intervenit la aceştia pentru ca dosarul de despăgubire al lui Gheorghe Stelian să fie soluţionat favorabil acestuia, iar în acelaşi scop, evaluatorul ar fi primit până la 100.000 de lei pentru a supraevalua terenul.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumpărat Elena Udrea, în 2006, un teren în zona Floreasca din Bucureşti, pentru a construi locuinţe. Totodată, Udrea a mai cumpărat un teren pe malul lacului Griviţa, tot pentru un proiect imobiliar, după ce a făcut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Proiectul neavând succes, Udrea a vândut terenul şi creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22