Dosarul Rovinari-Turceni. DNA: FALSIFICAREA documentelor RECUNOSCUTA de angajatii lui Sova. Acesta respinge acuzatiile DNA: Sunt neintemeiate

T.d. | 17.03.2015

Pe aceeași temă

“Acuzatiile sunt neintemeiate”, a declarat marti Dan Sova, dupa mai bine de 8 ore in care si-a consultat dosarul la Comisia Juridica din Senat. Acuzat de trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, Sova este suspectat ca ar fi depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false.

Mai mulți angajați de la firma de avocatură a lui Dan Șova au recunoscut la DNA neregulile legate de contractele de asistenţă juridică semnate cu complexele energetice Rovinari şi Turceni. Totul s-a făcut la ordinele senatorului Dan Șova. Detaliile apar în referatul DNA trimis la Senatul României.

De asemenea, Sova mai este acuzat si de obstructionarea Justitiei; potrivit anchetatorilor, senatorul ar fi dispus distrugerea hard-diskurilor din computerele societatii de avocati pentru a sterge urmele.

Senatorul PSD Dan Sova, pentru care DNA a cerut arestarea preventiva, si-a consultat, marti, la Comisia juridica, timp de mai multe ore, dosarul, precizand ca acuzatiile care i se aduc sunt neintemeiate.

"Acuzatiile sunt neintemeiate. In rest, ma pronunt maine in fata comisiei si, dupa aceea, in fata plenului", a spus Sova, potrivit Hotnews.

 

Senatul voteaza miercuri arestarea lui Sova

Comisia juridica a Senatului se va pronunta prin vot, miercuri, la ora 13.00, asupra cererii DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova, a anuntat presedintele comisiei Catalin Boboc. El a spus ca, dupa ce va fi intocmit raportul comisiei, acesta va fi depus luni la Biroul Permanent, care va decide cand va intra in dezbaterea plenului Senatul
 

("Acuzatiile sunt neintemiate", Dan Sova)

DNA a cerut, vineri, retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova, in dosarul complexurilor Rovinari si Turceni. In cauza, anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu total de peste 71 de milioane de lei, cauza in care Sova este acuzat de trei fapte de complicitate la abuz in serviciu.
 

Fals in documente

Mai mulți angajați de la firma de avocatură a lui Dan Șova au recunoscut la DNA neregulile legate de contractele de asistenţă juridică semnate cu complexele energetice Rovinari şi Turceni. Totul s-a făcut la ordinele senatorului Dan Șova. Detaliile apar în referatul DNA trimis la Senatul României.

"Din declaraţiile martorilor Roxana Enescu şi Cernov Radu-Ştefan, avocaţi asociaţi şi membrii ai adunării generale ai SCA Şova şi Asociaţii, persoane care au semnat procesele verbale în discuţie, rezultă faptul că aceştia au semnat acele procese verbale în anul 2011 pe fondul scandalului mediatic apărut în presă în legătură cu contractele de asistenţă juridică încheiate de societatea de avocaţi cu cele două complexe energetice. De asemenea cei doi martori au afirmat că nu au avut loc niciodată adunările generale atestate prin procesele verbale respective," arată DNA.

 

In 20 februarie 2015, au fost depuse la dosar un numar de 11 procese-verbale, din perioada 2005-2009. Despre aceste acte procurorii sustin ca sunt false.

“În legătură cu aceste documente există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conținutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al suspectului Șova Dan-Coman, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistență juridică semnate cu complexele energetice Rovinari și Turceni”, se arata in comunicatul DNA.

Anchetatorii afirma ca in perioada decembrie 2005 – ianuarie 2009 au fost adoptate intre 20 si 30 de hotarari care aveau un continut diferit decat cel consemnat in cele 11 procese verbale.

“Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acțiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Șova Dan-Coman, activitate infracțională orientată în mod vădit în scopul obstrucționării anchetei fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale și implicit ale înfăptuirii justiției penale în general”, mai arata DNA.
 

Hard-uri distruse

O alta acuza de-o gravitate speciala se refera la o presupusa tentativa lui Dan Sova de a-si sterge – in mod fizic si direct – eventuale dovezi ale faptelor anchetate in dosar.

Potrivit procurorilor, “a rezultat faptul că în cursul anului 2010, din dispoziția suspectului Șova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societății de avocați cu scopul de a compromite toate documentele și corespondența purtată pe mail între societatea de avocați și conducerile celor două complexe energetice”.


Faptele concrete de care este acuzat în dosar, conform DNA:

1.  În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).

2.  În perioada ianuarie – 13 februarie 2008, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal, la data de 13 februarie 2008, contractul de asistență juridică între CET și SCA „Șova și Asociații”; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes).

3.  În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22