Dosarul răpirii:Judecătoria Sect. 5 confirmă cererea urmăririi penale a lui Traian Băsescu

Paul Cristescu | 30.10.2015

Cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale împotriva lui Traian Băsescu, fostului președinte, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak a fost confirmata astazi de magistrații Judecătoriei Sectorului 5.

Pe aceeași temă

 

Instanța a constatat ca a rămas fără obiect cererea de redeschidere a urmăririi penale față de Vasile Blaga, arata Agerpres.

 

Intr-o interventie telefonica la Digi24, Traian Basescu a spus ca nu il surprinde decizia, "pentru ca reclamatia, plangerea depusa de raposatul Corneliu Vadim Tudor nu mi-a fost opozabila cat timp am fost presedinte". Basescu a spus ca "suntem in fata unei delatiuni a fostului tribun Corneliu Vadim Tudor" si a explicat ca asa este procedura.
 

 "In afara de declaratia lui Blaga trebuie sa fie si declaratia mea, pentru ca pe noi doi ne-a incriminat Corneliu Vadim Tudor", a explicat fostul presedinte, adaugand ca spera ca Parchetul va rezolva repede dosarul.

 

***

 

Dosar a fost deschis după ce Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că și-au însușit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak în anul 2005.

 

CITITI SI: VIDEO Traian Băsescu, citat in dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak: Sunt un fost președinte destul de hărțuit

 

Vadim Tudor aducea ca argumente afirmațiile făcute într-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, și anume că din suma plătită de statul român pentru eliberarea jurnaliștilor ar fi dispărut 4 milioane de euro. Potrivit lui Nastasiu, autoritățile de la București ar fi trimis la Bagdad, prin intermediul SIE și cu implicarea lui Traian Băsescu, aproximativ 12 — 13 milioane de euro, însă răpitorii ar fi primit doar 9 milioane de euro. El îl acuza pe Traian Băsescu de faptul că a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak și suma reală plătită răpitorilor.

 

Inițial, dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 5, care și-a declinat competența în acest caz pe 28 mai 2015. Cauza a ajuns apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care a retrimis dosarul la Judecătoria Sectorului 5.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22