Dosarul violențelor de la protestul din 10 august va fi instrumentat de DIICOT

Dora Vulcan | 03.08.2019

Dosarul violențelor jandarmilor de la protestul din 10 august va fi instrumentat de DIICOT iar ancheta se reunește cu cea a presupusei tentative de lovitură de stat.

Pe aceeași temă

După ce-a constituit un dosar privind așa-zisa tentativă de lovitură de stat din 10 august 2018, DIICOT a cerut și doarul de anchetare a violențelor jandarmeriei de la Parchetul Militar, scrie G4Media care citează surse judiciare.

Informații de context

DIICOT a cerut la sfârșitul lunii iunie dosarul de la Parchetul Militar și nu oricum, ci în original, pe motiv că ar exista ”elemente de conexitate”.

La scurt timp, procurorul general Bogdan Licu a fost de acord și l-a cedat.

„Are legătură cu dosarul nostru. Există elemente de conexitate între actele şi faptele ce formează obiectul urmăririi penale în dosarul lor (al Secţiei Parchetelor Militare – n.r.) şi dosarul nostru care este deschis pe articolul 397 Cod penal (acţiuni contra ordinii constituţionale). Dosarul a fost cerut pentru studiu în original.Vrem să analizăm reunirea cu dosarul nostru. Nu va dura mult. Dosarul încă nu a venit de la Secţia parchetelor Militare”, a declarat pentru G4Media procurorul Mihaela Porime, purtător de cuvânt al DIICOT.

Ceea ce nu explică purtătorul de cuvânt al DIICOT este că cele două dosare au obiect diferit al investigației iar conexarea ar fi mai mult decât o mușamalizare a culpei Jandarmeriei, ai cărei șefi, din inculpați care au dat ordinul de agresare a cetățenilor pașnici, ar deveni eroi ai dejucării tentativei de lovitură de stat.

Astfel, în timp ce dosarul Parchetului Militar anchetează violențele jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018, dosarul de la DIICOT a fost făcut la plângerea Jandarmeriei care și-a justificat violențele asupra protestatarilor pașnici prin teza unei tentative de lovitură de stat.

Teza a fost susținută cu insistență de Liviu Dragnea, președintele PSD, condamnat între timp la închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman. Plângerile jandarmeriei au fost susținut de ministrul de Interne de la acea vreme, Carmen Dan.

Dosarul DIICOT a fost făcut în urma unor declarații publice în care ministrul de Interne Carmen Dan, protejată a lui Liviu Dragnea și care-i datorează întreaga sa carieră politică lui Dragnea, a susținut cu insistență teza loviturii de stat.

În dosarul Parchetului Militar, șefii Jandarmeriei, Ionuț Sindile și Sebastian Cucoș, au fost puși sub acuzare încă din septembrie trecut, după ce peste 800 de persoane agresate în Piața Victoriei au făcut plângere împotriva jandarmilor. În mai 2019, Parchetul militar a extins urmărirea penală in rem pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

Pentru a se apăra de acuzațiile publice, Jandarmeria a acuzat o tentativă de lovitură de stat la mitingul din 10 august și a sesizat DIICOT pentru acțiuni împotriva ordinii constituționale.

Plângerea a venit după acuzații similare lansate de Liviu Dragnea și de poziția publică a PSD.

O mică ”probă” a loviturii de stat și modul în care cetățeni lipsiți de apărare au vrut să o execute:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22