Dragnea, acuzat de instigare la abuz in serviciu, vrea prag în privinţa abuzului în serviciu

E.b. | 13.04.2017

Liviu Dragnea, liderul PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat, la Antena 3, că nu se poate să nu existe un prag al prejudiciului în cadrul infracţiunilor de abuz în serviciu.

Pe aceeași temă

 

 

„Aşa cum au spus şi mulţi magistraţi, nu este corect ca să se lase la aprecierea judecătorului să decidă dacă se poate decide un prag sau nu. Pe de altă parte, ministrul Justiţiei nu este şeful Parlamentului. Parlamentul va decide, pe baza acelui proiect de lege, în consonanţă cu decizia Curţii Constituţionale, cu deciziile CCR, care este calea corectă de urmat”, a afirmat Liviu Dragnea, la Antena3, conform News.ro, întrebat dacă ar trebui să existe un prag în privinţa  infracţiunilor de abuz în serviciu.

 

Liderul PSD a ţinut să precizeze că nu se poate să nu existe un astfel de prag, Parlamentul urmând să decidă valoarea acestuia.

 

„Nu vreau să mă antepronunţ, dar vă spun în seara asta că nu se poate să nu exite un prag, poate să fie un leu, poate să fie 100 lei, poate să fie 1.000 lei. Comisia de la Veneţia, deciziile CEDO au spus lucrul acesta. Avem decizia CCR foarte clară care a spus că sunt obligatorii şi prevederile din încheierea de şedinţă, adică din dispozitiv, dar şi din considerente.  Va ajunge proiectul de lege în Parlament şi acolo vom dezbate pe larg”, a conchis Liviu Dragnea. 

 

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a anunţat, în 5 aprilie, că a fost elaborat şi va fi trimis Parlamentului proiectul de lege pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale şi a reafirmat că nu va pune un prag pentru abuzul în serviciu, dar, "dacă legiuitorul va aprecia pe parcurs să impună un prag, are libertatea să o facă".

 

"Am elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, pentru punerea lor în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Modificările vizează strict punerea de acord a codurilor cu deciziile Curţii Constituţionale, nimic mai mult, nimic mai puţin", a spus ministrul Justiţiei. 

 

Tudorel Toader a spus că proiectul de lege nu prevede un prag pentru abuzul în serviciu, dar, "dacă legiuitorul va aprecia pe parcurs să impună un prag, are libertatea să o facă".

 

"Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag (pentru abuzul în serviciu - n.r.), pentru că în dispozitivul Curţii Constituţionale nu se vorbeşte de prag, ci de natura reglementării obligaţiei. Proiectul de lege îl voi da cu aprobarea Guvernului şi îl voi trimite în dezbatere parlamentară. Va trece pe la comisiile juridice, apoi la plenul celor două camere. (…) Vă rog să acceptaţi ideea că ştiu bine conţinutul şi raţiunile deciziei Curţii Constituţionale referit la abuzul în serviciu, pentru că eram judecător la CCR şi ştiu considerentele decizie, pentru că am participat la redactare”, a adăugat Toader.

 

 

 

 

*******************

 

 

 

Procesul în care Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu, alături de fosta sa soţie şi de 9 angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, se judecă la Curtea Supremă.

 

Magistraţii ICCJ judecă acum pe fond dosarului in care Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual.
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22