Dragnea are alergie la referendum: Iar vreți să-mi facă ăștia dosar? Eu nu vorbesc de referendum

Laurentiu Gheorghe | 22.05.2019

Liderul PSD a declarat miercuri la Craiova că îi este teamă să mai vorbească despre votul la orice referendum după ce a fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală.

Pe aceeași temă

În replică la declarația premierului Viorica Dăncilă, care a afirmat că duminică va vota atât la alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum, liderul PSD a spus că poziția PSD nu este ostilă și că va vota și el. „Nu am văzut declaratia, dar daca a zis asa, e foarte bine. PSD tot timpul a spus, in frunte cu mine, ca noi nu respingem intrebarile de la referendum, ba dimpotriva, le sustinem".

Mai mult însă nu a vrut să vorbească pe acest subiect invocând teama de a nu fi iarăși anchetat pentru că ar îndemna oamenii la vot.

„Hai să ajungem acolo. E culmea, iar vreți să-mi facă ăștia un dosar? Că spun, influențez ... Lăsa-ți-mă in pace! Eu de aia nu vorbesc despre referendum. Când au zis ei că am zis oamenilor să vină la vot, la referendum, m-au condamnat. Alții au boicotat referendumul, sunt bine merci. Așa că nu mai știu ce să spun”, a declarat Dragnea.

Președintele PSD a fost condamnat definitiv, în aprilie 2016, la doi ani de închisoare cu suspendare de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul Referendumul. Însă motivarea ICCJ în acest caz arată că Dragnea nu a fost condamnat, așa cum susține, pentru că a chemat oamenii la vot, ci pentru că și-a folosit influența și autoritatea din partid pentru a determina organizațiile teritoriale ale PSD să inițieze acțiuni menite să stimuleze prezenta la vot cu încălcarea dispozițiilor legale, prin organizarea de tombole sau întocmirea de liste cu persoanele care nu au votat.

Astfel, instanta a retinut ca, la data de 13 iulie 2012, Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al PSD, a transmis organizatiilor judetene ale partidului, in atentia presedintilor acestor organizatii si a directorilor de campanie, o adresa in care solicita organizarea unei tombole cu premii, la care vor participa alegatorii care s-au prezentat la referendumul din 29 iulie 2012.

Judecatorii arata ca aceasta adresa indeamna la initierea unor actiuni de tipul tombolei cu premii sau accesului gratuit la evenimente care presupun, in mod obisnuit, plata unei taxe, participarea cetatenilor fiind insa conditionata de dovedirea prezentei lor la vot in ziua referendumului.

Viorica Dancila a anuntat, in timpul unei vizite facute in judetul Bacau, ca va merge duminica la vot si va vota atat pentru alegerile europarlamentare, cat si pentru referendum.

„Sunt un sustinator al statului de drept, al independentei Justitiei", a explicat premierul.

Ulterior, Viorica Dăncilă și-a nuanțat declarația că nu a precizat modul în care va vota.

„Am spus ca merg la referendum, dar nu am spus modul in care voi vota, pentru ca acest lucru il vom stabili in cadrul partidului. Sunt un om care respecta partidul, linia partidului, iar modul in care voi vota va fi conform acestei linii. Acest lucru il vom discuta in partid”, a precizat Viorica Dancilă pentru Antena3.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22