Dragnea, plangere penala impotriva lui Marian: Instigare si pericol pentru siguranta nationala

E.b. | 11.02.2017

Liviu Dragnea a facut o plangere penala impotriva jurnalistului Mircea Marian de la Romania libera. Infractiunile invocate de liderul PSD sunt: instigare publica si atentat care pune in pericol siguranta nationala.

Pe aceeași temă

 
 

Dragnea tocmai a cerut să fiu condamnat la închisoare pe viață pentru "instigare la infracțiunea de atentat la securitatea națională", plus vreo câteva infracțiuni conexe.Sunt cel mai rău terorist din România și mă mir că nu am fost arestat încă. Dar nu e timpul pierdut. a scris Mircea Marian pe pagina sa de Facebook.

 

Potrivit paginademedia.ro. gestul lui Liviu Dragnea vine dupa ce Mircea Marian scris, intr-o postare pe Facebook, adresa la care locuieste Liviu Dragnea in Bucuresti: "E complet lipsit de etica profesionala ceea ce voi face acum, dar va spun ca jidogia de Dragnea locuieste langa Piata (...), pe strada nr., intr-un bloc .... Sa nu va vina idei."

Ulterior, Mircea Marian a inlocuit cuvantul "jigodia" cu "domnul", apoi a sters complet postarea.

 

Anuntul privind plangerea penala depusa de Liviu Dragnea a fost facut vineri de Mircea Marian pe contul sau de Facebook.

 

Jurnalistul a publicat, apoi, plangerea penala:

 

DOMNULE PROCUROR GENERAL

 

Subsemnatul NICOLAE-LIVIU DRAGNEA... in baza art. 289 Cod procedura penala, formulez prezenta

 

PLANGERE PENALA

fata de faptuitorul MIRCEA MARIAN (...) jurnalist la Romania Libera...

prin care solicit strangerea probelor necesare cu privire la savarsirea de catre acesta a infractiunilor de:

-Instigare publica - fapta prevazuta de art 368 cod penal:

Art. 368 Instigarea publica

(1) Fapta de a indemna publicul, verbal, in scris sau prin orice alte mijloace, sa savarseasca infractiuni se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda, fara a se putea depasi pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea la savarsirea careia s-a instigat.

(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) este comisa de un functionar public, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, fara a se putea depasi pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea la savarsirea careia s-a instigat.

(3) Daca instigarea publica a avut ca urmare comiterea infractiunii la care s-a instigat, pedeapsa este cea prevazuta de lege pentru acea infractiune.

-Instigare la savarsirea infractiunii de atentat care pune in pericol securitatea nationala - fapta prevazuta de art 401 cod penal - cu referire la art 1-3 din Legea 51/1991:

Art. 401- Atentatul care pune in pericol securitatea nationala

Atentatul contra vietii savarsit impotriva unei persoane care detine o functie de demnitate publica, daca fapta pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Legea 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, republicata 2014:

Art. 1 - Prin securitatea nationala a Romaniei se intelege starea de legalitate, de echilibru si de stabilitate sociala, economica si politica necesara existentei si dezvoltarii statului national roman ca stat suveran, unitar, independent si indivizibil, mentinerii ordinii de drept, precum si a climatului de exercitare neingradita a drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale ale cetatenilor, potrivit principiilor si normelor democratice statornicite prin Constitutie.

 

 

Romania libera scria in urma cu cateva zile, mentionand faptul ca seful PSD a amenintat ca va face plangere penala impotriva jurnalistului RL Mircea Marian, ca, "daca va depune plangerea, liderul social-democrat va fi nevoit sa explice in instanta daca este proprietarul unei locuinte pe care nu a declarat-o", in conditiile in care aceasta nu apare in declaratia sa de avere. 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22