Dragnea propune, în amendamentele la buget, reducerea bugetului SRI cu 450 de milioane de lei

Redactia | 11.02.2019

Banii ar urma să se împartă între Ministerul Sănătății, Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a anunțat liderul deputaților PSD Daniel Suciu.

Pe aceeași temă

„Vă pot spune că domnul preşedinte a depus amendamentul, aşa cum a anunţat, este vorba de suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vizavi de suplimentarea fondurilor pentru vitamina D, markeri tumorali şi un program de screening, cu diminuarea bugetului Serviciului Român de Informaţii”, a spus Suciu, după şedinţa grupului parlamentar al PSD, citat de Digi 24.

„Eu cred că colegii noştri din comisii vor putea aprecia dacă, după ani de zile de creşteri substanţiale a bugetului SRI, un stopaj, o oprire a acestor măriri va afecta activitatea SRI, eu cred că nu”, a adăugat el.

Potrivit unuia dintre amendamente, 295.000 de lei ar urma să ajungă la Ministerul Sănătății pentru trei programe de sănătate: Vitamina D, Panorama și Teste markeri tumorali.

„Programul Vitamina D - proiect nou care va începe a se derula în anul 2019 și cuprinde analize pentru depistarea carenței de Vitamina D pentru un număr estimat de 3,56 milioane de asigurați”, scrie în argumentarea amendamentului. Aceeași sursă arată că Programul Panorama „presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual, cu un cost/investigație de 2.500 de lei”.

„Programul Testare markeri tumorali presupun (sic!) un cost/test de 150 euro/pacient cu factor de risc; se estimează 930.000 beneficiari ai acestui program”, se mai spune în amendamente.

Cei 295.000 de lei se vor lua din bugetul SRI, capitolul „Cheltuieli de personal”. Alți 230.000 de lei ar urma să ajungă în Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate pentru Programul Diabet juvenil.

„Se estimează 3.500 de cazuri rezolvate în anul 2019”, se mai arată în argumentația depusă odată cu amendamentele lui Liviu Dragnea.

PSD a anunțat după ultima ședință a CEx al PSD că vrea reducerea bugetelor serviciilor secrete şi finanţarea unui program prin care să fie acordată gratuit vitamina D copiilor, iar dacă nu face Guvernul această reducere, o va face Parlamentul.

„I-am rugat să analizeze sumele alocate serviciilor secrete. Cred că sume importante de aici pot fi realocate către sănătate, de exemplu. Eu mă gândesc la un program de acordare gratuită pentru toţi copiii din România de vitamina D, este tot un program de siguranţă naţională, program pentru diabet şi doamna prim-ministru împreună cu domnul ministru au spus că vor analiza dacă pot face în Guvern această modificare, dacă nu, eu sigur o s-o fac la Parlament, cu amendamente”, a afirmat Dragnea.

După declarațiile șefului PSD, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, după adoptarea bugetului pe anul 2019, va fi implementat

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22