Dragorul maritim al Forțelor Navale a lovit mina pe care trebuia s-o neutralizeze în Marea Neagră

L. G. | 09.09.2022

Dragorul „Locotenet Dimitrie Nicolescu”, trimis joi să neutralizeze o mină care plutea în derivă în Marea Neagra a lovit mina din cauza condițiilor meteo, suferind avarii când aceasta a explodat.

Pe aceeași temă

Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” a ajuns joi, 8 septembrie, în jurul orei 17.45, în raionul în care se afla, în derivă, mina marină raportată de nava GSP „Falcon”, au comunicat Forțele Navale Române.

„Conform procedurilor operaţionale pentru aceste intervenţii, la bordul navei a fost ambarcată o echipă de scafandri EOD, cu o şalupă specializată în cercetarea şi colectarea de informaţii despre obiectul care reprezintă un pericol pentru navigaţie, în scopul neutralizării acestuia. Condiţiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina de război s-au înrăutăţit, după ajungerea dragorului maritim în raion, din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având gradul 4 (val cu înălţimea de 1,5 – 2 m). Această situaţie nu a permis lăsarea ambarcaţiunii EOD la apă şi executarea misiunii”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că nava militară a fost lovită de mina marină, purtată în derivă de furtună.

„Deşi au fost luate măsuri de siguranţă la lăsarea întunericului, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagraţia a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei). Nu sunt victime sau răniţi în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore”, au mai transmis Forţele Navale.

Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acţionat pentru astuparea găurii de apă şi pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa.

„Din ordinul şefului Statului Major al Forţelor Navale, nava maritimă cu scafandri «Grozavul» a plecat din portul Constanţa, pentru a acorda asistenţă şi pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanţa”, au mai precizat Forţele Navale.

Stirea initiala:

O mină de război a fost descoperită, joi, plutind în derivă în Marea Neagră, iar marinarii militari intervin pentru neutralizarea acesteia. Forţele Navale au transmis printr-un comunicat de presă, că dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ieşit din portul Constanţa, joi, în jurul orei 13.15, pentru a executa o misiune de intervenţie asupra unei mine de război, care a fost descoperită de nava GSP „Falcon”. Aceasta desfăşura activităţi specifice la o distanţă de aproximativ 25 mile marine (46 km), în direcţie nord-est faţă de intrarea în portul Constanţa, scrie News.ro.

“Nava GSP ”Falcon” a raportat, în jurul orei 11.45, prezenţa unei mine marine care plutea în derivă, după care, conform procedurilor legale în vigoare, s-au pus în aplicare procedurile operaţionale pentru intervenţia cu personal specializat. Dragorul maritim ”Locotenent Dimitrie Nicolescu” execută, în perioada 5-12 septembrie, serviciul de luptă permanent şi are la bord, pentru această misiune de intervenţie, un detaşament de scafandri EOD, specializaţi în distrugerea dispozitivelor explozive”, se arată în comunicatul Forţelor Navale. Sursa citată menţionează că după declanşarea agresiunii armate a Federaţiei Ruse în Ucraina, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române. De la începutul războiului până în prezent, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria şi 22 de Ucraina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22