Dragos Tudorache este noul ministru de Interne al Romaniei. Iohannis a semnat decretul

Vlad Toma | 07.09.2016

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a semnat astazi decretele pentru numirea lui Dragoş Tudorache în funcţia de Ministru al Afacerilor Interne si pentru numirea domnului Paul Gheorghiu în funcția de șef al Cancelariei Primului-Ministru, anunta Administratia Prezidentiala.

Pe aceeași temă

 

Dacian Ciolos, premierul Romaniei, l-a propus ieri pe Dragos Tudorache pentru functia de ministru de Interne al Romaniei. Premierul a declarat ca nu vrea sa numeasca un interimar, datorita importantei functiei si a perioadei alegerilor care urmeaza.

 

Dragos Tudorache a fost pana in prezent sef al Cancelariei premierului, functie care va fi preluata de Paul Gheorghiu, care a fost pana in prezent sef de Cabinet al premierului. Tudorache va depune astazi juramantul de investire in functie.

 

Cine este Dragos Tudorache: (conform gov.ro)

 

Ioan Dragoș Tudorache a fost ministru, șef al Cancelariei Primului-Ministru, poziție din care a coordonat implementarea politicilor publice la nivelul Guvernului.

 

Înainte de a prelua Cancelaria a activat în cadrul Comisiei Europene unde a gestionat subiecte precum Spațiul Schengen, regimul de vize și probleme privind migrația.

 

În perioada 2007-2015, Ioan Dragoș Tudorache a activat în funcții de conducere importante în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Interne a Comisiei Europene, poziție din care a avut relații constante cu Ministerul de Interne român, acumulând experiență pe subiecte aflate în gestiunea Ministerului de Interne (migrație, vize și Schengen).

 

Experiența în domeniul afacerilor interne: 

 

2007-2009 - a pus bazele Facilității Schengen pentru România și Bulgaria, instrument care a finanțat cu 500 Milioane euro efortul României pentru îndeplinirea condițiilor tehnice de aderare la Schengen

 

•        2009-2013 - a condus echipa care a dezvoltat și pus în funcțiune unul din cele mai complexe sisteme de cooperare polițienească din lume, Sistemul Informatic Schengen al Uniunii Europene. A fost numit și Director Executiv interimar al agentiei europene eu-LISA, pozitie din care a asigurat operaționalizarea “de la zero” a agenției, localizată în trei State Membre și mandată să gestioneze toate sistemele informatice în domeniul securității și gestiunii migrației, la nivelul UE.

 

•        2013-2015 - i-a fost încredințată unitatea de relații internaționale, responsabilă cu negocierile bilaterale în materia migrației, vizelor și securității cu parteneri externi ai UE, printre care SUA, Canada, Rusia, China, statele din vecinătatea sudică și estică a UE.

 

•        Martie 2015 – numit șef al unității de coordonare și orientare strategică, poziție din care a urmărit îndeplinirea obiectivelor Comisiei Europene în materia politicilor de securitate (terorism, criminalitate organizata, cooperare polițienească), vize și migrație.

 

Din martie 2005 pana in mai 2007 – a coordonat procesul de aderare al Romaniei la UE, din partea Delegatiei CE la București, pe domeniile justiție și interne, având o interacțiune directa cu Ministerul de Interne pe proiectele majore la acel moment : securizarea frontierelor, reforma jandarmeriei, înființarea DGA.

 

Între 2000 si 2005, a coordonat in Kosovo activitatea instantelor penale extraordinare, sub egida ONU, care au judecat crimele de razboi si terorism savarsite pe teritoriul Kosovo in perioada conflictelor din fosta Yugoslavie.

 

1997 -2002  Judecator, Judecatoria Galati

 

Educaţie/Calificări

 

Oct 2015 Wharton School, University of Pennsylvania – Leadership Executive Programme

1998-1999 Stockholm University, Master in EU Law, Cum Laude

1993-1997 Universitatea Al. I. Cuza Iasi, Facultatea de Drept

 

***

 

Petre Toba, fostul ministru de Interne, a demisionat din functie zilele trecute dupa ce DNA l-a acuzat de favorizare a infractorului in dosarul deturnarii de fonduri de la Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) si a cerut aviz pentru inceperea urmaririi sale penale.

 

DNA arata ca Petre Toba, in calitate de ministru de Interne, ar fi refuzat, in mod discretionar, declasificare partiala a unor documente care ar fi dovedit deturnarile de fonduri din bugetul DIPI.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22