Drulă, despre bilantul guvernarii PSD-PNL: Avem o coaliție a falimentului la butoane

L. G. | 26.05.2022

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a susținut, joi, într-un discurs în care a făcut un bilanț la 6 luni al guvernării PSD-PNL, că este „o coaliție a falimentului la butoane”.

Pe aceeași temă

„Ne îndreptăm cu toată viteza înainte către o catastrofă. Avem o coaliție a falimentului la butoane, iar rezultatele le văd în fiecare zi românii în indicatori simpli. Inflație record, creștere necontralată a prețurilor, îndatorarea criminală a țării, rate mai mari, creșteri ale cheltuielilor statului, îngrășarea clientelei de partid și sărăcirea românilor”, a afirmat Drulă.

 

Cătălin Drulă a spus că îl „doare” când vede ce se întâmplă cu infrastructura de transport.

 

„Nu că este prost, este dezastru! Pe PNRR, dacă luăm numai transporturi, din 7,5 miliarde, câte sunt puse acolo de euro, o oportunitate istorică pentru România, numai pentru un singur proiect, pentru A7, avem 3 miliarde de euro, mai mult decât a cheltuit România în 10 ani cu toate autostrăzile și drumurile expres, avem semnate contracte din cei 7,5 miliarde de euro doar pentru 3%”, a spus Drulă.

 

Președintele interimar al USR a prezentat și alte „contraperformanțe” ale guvernului:

 

„Pe primele patru luni ale anului, au scăzut investițiile față de anul trecut cu 7%, sunt cifrele publicate de Ministerul Finanțelor și citez din surse oficiale. Deci investițiile au scăzut cu 7% în condițiile în care suntem pe final de program european 2022, este deja an de extensie de la programele operaționale care erau 2014-2021, acum ar trebui să vină grosul absorbției și ei au făcut, în total, cu 7% mai puține investiții.

 

INS, o altă instituție publică, ne anunță că a scăzut domeniul infrastructurii cu 11% pe primul trimestru față de anul trecut și dau și cauza: semnarea cu întârziere a licitațiilor și a contractelor publice de lucru.

 

Inflația, 13,8% în aprilie, este enorm! Inflația este hoțul nevăzut care ia bani din buzunarele românilor, o taxă mascată care se pare că le convine pentru că, prin această inflație, statul se hrănește, TVA se aplică pe o bază mai mare și se pot roti banii în clientela de partid.

 

Au crescut ratele dobânzilor – ROBOR a ajuns la 5,9% la sfârșitul lunii mai, asta înseamnă că o rată de 1.300 de lei a devenit acum una de 1.500 de lei. Ne împrumutăm pe piețele de capital la cea mai mare dobândă din ultimele două decenii, de 20 de ani nu ne-am împrumutat la 8,1% la împrumuturi pe termen lung. Este cea mai mare rată a dobânzii din Uniunea Europeană. Din 27 de state membre, ne împrumutăm la cea mai mare rată a dobânzii, 1.000 de euro pe secundă.

 

Prețul combustibililor, peste 9 lei, datoria publică a României a depășit în premieră 50% din PIB”.

 

Cătălin Drulă a spus că trage „un semnal de alarmă acum, cât se mai poate”, când încă se mai pot lua măsuri pentru a nu ajunge în „scenariul grec de acum 10 ani”.

 

„Vom ajunge într-un scenariu de ajustare brutală și de ce ajungem aici? Pentru că premierul Ciucă nu înțelege absolut deloc economie, este doar un executant pus acolo de Iohannis, arhitectul acestei coaliții dezastruoase, omul care a dat afară USR de la guvernare, USR care a făcut PNRR, care a guvernat profesionist, a fost dat afară ca să aducă PSD la guvernare. Este Ciolacu acolo, lui Ciolacu nu-i pasă. Eu sunt convins, și am lansat și public această provocare, nu va prelua, nu va avea curajul să preia guvernarea la rotativă peste un an, în mai la anul ar trebui să preia guvernarea, pentru că știe ce dezastru lasă în urmă. Se pregătesc să dea tunul, tunul pentru ei, tunul pentru clientela de partid și să fugă. După noi, potopul! Ăsta este modelul de guvernare PSD pe care l-am tot văzut în ultimii 20-30 de ani, ce este cel mai grav acum este că se face cu un PNL care a devenit cârpa lor de șters pe picioare”, a susținut președintele interimar al USR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22