Drumul şpăgii către Sorin Oprescu, aşa cum l-a descris Bogdan Popa în faţa judecătorilor

E.b. | 11.07.2016

Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, inculpat şi denunţător în dosarul lui Sorin Oprescu, a explicat în faţa judecătorilor care era drumul şpăgii înainte de a ajunge la fostul primar general al Capitalei.

Pe aceeași temă

 

Potrivit rechizitoriului, Bogdan Popa, în calitate de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracţional organizat, care ar fi fost condus de Sorin Oprescu. Suma carea ar fi ajuns la fostul primar ar fi de aproximativ un milion de euro.

 

La 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

 

Bogdan Popa este unul dintre cei trei inculpaţi din dosarul lui Sorin Oprescu care au cerut acord de recunoaştere a vinovăţiei la primul termen al procesului în care fostul edil este acuzat de luare de mită. Alături de el, au făcut cereri similare şi Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului al Palatelor Brâncoveneşti şi Romeo Albu, administrator societăţi comerciale.

 

"În 80-90% din situaţii Ion Niţă şi Romeo Albu îmi remiteau sumele de bani, prin virament bancar. Erau remise în aceeaşi zi şi, din câte îmi amintesc, inculpatul Claudiu Bengalici remitea sumele la o săptămână. Sumele de bani, le remiteam la rândul meu în aceeaşi zi sau maxim la 2-3 zile, inculpatului Sorin Oprescu, inculpatului Mircea Constantinescu. La sfârşitul anului 2012, începutul lui 2013 a venit la mine Ion Olteanu, reprezentant al unei firme, care mi-a spus că a vorbit cu Oprescu pentru acest contract şi că îmi va da 10% mită din valoarea acestuia. La rândul meu, am verificat acest lucru, am mers şi am discutat cu Oprescu şi acesta mi-a spus: Ok, dă-i drumul. Structura mitei era 33% pentru martorii denunţători, 45% către Oprescu, 10% la Constantinescu şi restul la mine", şi-a început Bogdan Popă, fostul şef al Administraţiei Cimitirelor declaraţia în faţa judecătorilor, conform puterea.ro.
 
 

"Albu stătea în maşină, eu vorbeam cu Oprescu"

"În 2013 am fost la Ciolpani de patru sau cinci ori în perioada aprilie - august să îi dau mită lui Oprescu, însoţit de Albu Romeo. Mita era colectată de la Ion Nită. Mita şi discuţiile erau purtate de mine cu Oprescu. Albu nu a fost de faţă. Albu stătea în maşină, eu vorbeam cu Oprescu. Nu era nimeni de faţă. Doar Cristian Stanca era în camera alăturată împreuna cu menajera lui Oprescu. În 2013, mita dată lui Oprescu, de patru-cinci ori, a fost de câte 50.000 de euro de fiecare dată", a mai declarat Bogdan Popă.

 

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

 

Drumul şpăgii

Procuror: Cum dădeaţi mita lui Oprescu?
Popa: Schimbam maşinile. Verificam să nu fim urmăriţi.
Procuror: Cum se dădeau banii?
Popa: Intram din bucătărie, în living, lăsam telefoanele pe o tavă, banii erau în pungă de cadou, pe care o puneam sub o pernă a canapelei. Suma de 25 de mii a fost primită de la procurori. Nu ştiu dacă erau inscripţionaţi. Chiar în ziua aia l-am anunţat pe Oprescu că mi-a murit bunicul. Mi-a zis că ne vedem "pe câmp", la Ciolpani şi i-am dat banii.

 

"Cred că grupul infracţional a început să funcţioneze la începutul lui 2013. Iniţial am fost eu, Oprescu, Constantinescu, Albu şi Nită. Stânca a apărut în 2014. Şupeală şi Pietroi au apărut în 2015, când s-a făcut diferenţa de gard la palat. Bengalici a intrat în 2014. Traficul de influenţă exercitat la Oprescu şi Constantinescu consta în faptul că mă duceam cu o problemă şi puneam mita pe masă", le-a spus Bogdan Popa judecătorilor.

 

"Suma totală primită din mită în circa doi ani a fost de 400.000 de euro, i-am cheltuit pe toţi pe vacanţe, ceasuri şi prostii. Oprescu cred că a primit în jur de un milion de euro, 300 de mii Constantinescu, Stanca vreo 300 de mii, Bengalici şi-a oprit comision de 15 %, Şupeală şi Pietroi câte 25.000 euro, Nită 8,5% din valoarea sumelor. Lui Albu i-am dat 5.000 de lei lunar din mita primită de mine. Oprescu nu mi-a cerut niciodată să îl împrumut cu bani. Cred că dacă nu îi dădeam mită lui Oprescu, aş fi fost dat afară. Expresia " ne vedem pe câmp" am stabilit-o cu Oprescu. Înseamnă că mergeam la el acasă, la Ciolpani. Am stabilit aşa ca să nu existe înregistrări în care să fie menţionată localitatea Ciolpani", a mai declarat fostul şef al Administraţiei Cimitirelor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22