Dubla măsură a lui Dăncilă în cazurile Kovesi și Plumb. Despre Kovesi: Există prezumția de vinovăție

Dora Vulcan | 20.09.2019

Premierul Viorica Dăncilă s-a pierdut vineri în propriile explicații atunci când a fost solicitată de jurnaliști să explice dubla măsură în cazurile Plumb și Kovesi, candidate la funcții europene.

Pe aceeași temă

Întrebată de ce o susține pe Rovana Plumb pentru postul de comisar european dar nu și pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru șefia Parchetului European, premierul Viorica Dăncilă a spus că în cazul lui Kovesi ”există prezumția de vinovăție”.

”Nu am susținut-o pe Kovesi, am considerat că în fața legii toți trebuie să fim egali, iar dacă planează suspiciuni asupra unei persoane trebuie să fie clarificate.

Dacă una dintre aceste suspiciuni se va dovedi întemeiată, imaginea României va avea de suferit (...). Există prezumția de vinovăție (sic!). Nu vreau să înțeleagă că o acuz de ceva pe doamna Laura Codruța Kovesi sau că mă implic în justiție”, a spus Viorica Dăncilă într-o conferință de presă susținută la Reșița.

Întrebată de ce nu are aceleași suspiciuni și asupra Rovanei Plumb, Dăncilă a făcut un recurs patetic la războiul nedrept dus de ”români contra români” și a spus că ”lupta politică trebuie să o ducem acasă. Dincolo de granițe să arătăm unitate că e vorba de imaginea României”.

„Bineînţeles că o susţin pe Rovana Plumb, am susţinut-o din prima clipă, eu am propus-o, o susţin în continuare, am încredere în experienţa Rovanei Plumb, a fost membră a Parlamentului European, vicepreşedinte de grup, este şi acum în grupul socialiştilor şi democraţilor europeni, o susţin”, a spus Viorica Dăncilă.

***

Consiliul UE, în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre), a votat joi pentru susținerea Laurei Kovesi la șefia EPPO. A fost un vot informal, inițiat de Finlanda, care deține președinția Consiliului UE. pentru a testa susținerea pe care o are Laura Codruța Kovesi și pentru a elimina blocajul de până acum din Consiliu.

Votul secret va fi urmat de unul oficial de îndată ce negocierile între Consiliul UE şi Parlamentul European, care o susţine pe Kovesi, se vor fi încheiat.

În favoarea candidaturii procurorului Laura Codruţa Kovesi au votat 17 dintre cei 22 de ambasadori ai statelor care s-au alăturat până acum iniţiativei EPPO.

România, prin ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, a primit cu o zi în urmă mandat de la guvernul României să voteze împotriva lui Kovesi, a anunțat în urmă cu o zi premierul Viorica Dăncilă.

Contrar informațiilor care au apărut pe surse în ultima vreme, potrivit cărora guvernul și-ar fi modificat poziția față de candidatura fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, la șefia Parchetului European, Viorica Dăncilă a declarat miercuri, după ședința CEx a PSD, că PSD nu susține un mandat pentru Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror european.

Dăncilă a invocat ”suspiciunile” care există asupra lui Kovesi și a spus că mai întâi trebuie să se lămurească situația, făcând referire la dosarul deschis de Secție Specială pe numele fostului procuror-șef al DNA.

Dăncilă a anunțat că Luminița Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană, va vota împotrivă.

”Nu susținem un mandat pentru Kovesi, nu susținem pentru că mi se pare o abordare firească, când există suspiciuni asupra oricărui om indiferent pentru postul pentru care candidează, trebuie mai întâi să se lămurească situația”, a spus miercuri Dăncilă.

Imediat după votul de joi din Consiliu, Dăncilă a reacționat, manifestându-și îngrijorarea pentru imaginea României, în ciuda faptului că Kovesi a candidat în nume personal, ba chiar fără susținerea guvernului.

„A fost opinia altor state membre, repet punctul meu de vedere, legea trebuie respectată, în fața legii toți trebuie să fim egali și că este important ca înainte de a ocupa un post să poți să clarifici toate acuzațiile care planează asupra persoanei tale. Mă întreb dacă doamna Codruța Kovesi ajunge procuror general și dacă din aceste afirmații sunt unele adevărate, eu îmi doresc să nu fie adevărate, dar dacă sunt adevărate aceste acuzații, atunci cine va avea de suferit? Eu nu vreau să mă refer la persoană, dar cu siguranță imaginea României ar avea de suferit”, a declarat Premierul Viorica Dăncilă pentru Europa Liberă.

Întrebată cum a votat astăzi reprezentantul României, Dăncilă a răspuns: ”Așa cum am spus, împotrivă”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22