Dupa esecul de la Rio, Alin Petrache a demisionat de la conducerea Comitetului Olimpic

Dora Vulcan | 29.08.2016

Preşedintele COSR, Alin Petrache, şi-a prezentat demisia, luni, în cadrul şedinţei Comitetului Executiv al COSR, el motivându-şi decizia prin neîndeplinirea obiectivului la Jocurile Olimpice de la Rio.

Pe aceeași temă

 

 

”Având în vedere că echipa olimpică a României nu a reuşit la Jocurile Olimpice de la Rio să-şi îndeplinească obiectivul asumat de Comisia Tehnică şi federaţiile naţionale (6-8 medalii), şi aşa cum am anunţat deja că voi face, astăzi mi-am depus demisia din funcţia de preşedinte al COSR în faţa Comitetului Executiv, care va urma paşii statutari pentru preluarea prerogativelor. Regret enorm că nu le-am putut oferi românilor medaliile şi rezultatele pe care şi le doreau. Ştiu că am făcut tot ce a depins e mine în ultimii doi ani, dar din păcate criza sportului românesc este una profundă şi care nu poate fi rezolvată cu soluţii de moment”, a declarat Alin Petrache, luni, după şedinţa de la COSR.

 

Şeful olimpismului românesc a făcut referiri şi la ”chestiunea legată de disfuncţionalităţile echipamentului sportiv de la Rio”: ”Referitor la chestiunea legată de disfuncţionalităţile echipamentului sportiv de la Rio, am încredere totală în instituţiile statului că îşi vor face datoria cu prisosinţă şi aştept finalizarea anchetei organelor abilitate, dar şi pe cea internă a COSR. Toată lumea trebuie să înţeleagă că sportul românesc este fix pe locul în care s-a văzut la Rio. Consider că demonstrez, din nou, că nu am ţinut niciodată la funcţii sau la anumite poziţii, indiferent de importanţa acestora. Rămân acelaşi manager sportiv onest, care spune ce gândeşte, indiferent cât de urât sună adevărul uneori şi care îşi respectă cuvântul”.

 

Alin Petrache şi-a exprimat încrederea în proiectul său, ”România Olimpică 2014-2024”, care este un program ce poate revitalize sportul românesc.

 

De asemenea, el mai precizează că nu doreşte să mai candideze la vreo funcţie în cadrul COSR la următoarele alegeri.

 

”Ca sa evităm orice speculaţie de presă şi ca să fie clar pentru toţi editorialiştii care îşi mai aduc aminte de sportul românesc la fiecare insucces al acestuia, nu doresc să mai candidez pentru vreo funcţie în cadrul COSR la următoarele alegeri”, a încheiat Petrache.

 

Alin Petrache era preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român din 2014.

 

Delegaţia României la Jocurile Olimpice de la Rio a obţinut doar cinci medalii, a doua cea mai slabă performanţă din istorie, după ediţia de la Helsinki (1952), când tricolorii au bifat patru medalii.

 

La Rio, delegaţia tricoloră a obţinut o medalie de aur, una de argint şi trei de bronz după cum urmează: aur – echipa feminină de spadă, argint – Florin Mergea şi Horia Tecău (tenis), bronz – echipajul feminin de canotaj 8 plus 1, Gabriel Sîncrăian (haltere) şi Albert Saritov (lupte libere, categoria 97 kilograme).

 

La JO de la Rio, România a deplasat 96 de sportivi, iar obiectivul era de 6-8 medalii.

 

În 25 iulie, înaintea plecării spre Rio a delegaţiei României, ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă afirma că bugetul pentru federaţiile naţionale în vederea participării la JO de la Rio a fost de 164 de milioane de lei, ”cel mai ridicat nivel de finanţare după 1989”.

 

În 14 august, preşedintele COSR, Alin Petrache, afirma că îşi va depune mandatul în "faţa Adunării Generale pentru ca analiza activităţii să nu fie blocată de niciun considerent ierarhic". ”După Jocurile Olimpice vom analiza în cadrul Adunării Generale a COSR toată activitatea de pregătire a sportivilor, rezultatele obţinute de fiecare federaţie, de fiecare sportiv şi responsabilitatea ce revine fiecăruia, inclusiv factorilor de conducere, atât din cadrul COSR, cât şi a federaţiilor şi cluburilor sportive. Toată această analiză şi măsurile ce vor fi decise vor fi prezentate transparent, deschis, opiniei publice prin intermediul media. În calitate de preşedinte al COSR voi face ceea ce am anunţat încă de la începutul anului, îmi voi depune mandatul Adunării Generale pentru ca analiza activităţii să nu fie blocată de niciun considerent ierarhic. Acelaşi lucru îl voi cere vicepreşedinţilor COSR şi tuturor membrilor Comitetului Executiv”, declara Petrache la acea vreme.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22