E oficial. Basescu, urmarit penal pentru spalare de bani in dosarul Casuneanu

Vlad Toma | 06.05.2016

Traian Basescu a fost acuzat oficial de spalare de bani in forma continuata si este urmarit penal de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit unui comunicat al Parchetului, publicat vineri.

Pe aceeași temă

 

Un comunicat al PICCJ anunta ca "Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul BĂSESCU TRAIAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani prev. de art. 29 alin. 1 lit. c din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal anterior şi art. 5 din noul Cod penal.


 

În ordonanţa întocmită, procurorii au reţinut că fapta a fost săvârşită în perioada octombrie 2000 - mai 2005, prin încheierea succesivă a mai multor contracte de vânzare -cumpărare a unor imobile.", se arata inn comunicat.

 

Conform Romania CurataBasescu ar fi cumparat un teren în Aleea Privighetorilor 86, cartierul Băneasa, in 2000, când abia devenise primarul Bucurestiului, cu bani a caror provenienţa nu ar putea fi justificata, susţine procuroarea Iordache. În aceeaşi zi, la acelaşi notar, omul de afaceri Costel Căşuneanu a cumpărat un teren învecinat, cu o suprafaţă similară, la un preţ de 3 ori mai mare, considerat preţul pieţei. In 2002, Băsescu a vandut terenul către Gabriela Blaj din Oituz, cumnata şi asociata omului de afaceri Costel Căşuneanu, acesta dand si banii pentru tranzactie, prin transfer bancar. In luna octombrie a aceluiasi an, Basescu a cumparata o vilă situată pe Şoseaua Bucureşti Ploieşti 137 B, cu 280 de mii de dolari. Potrivit procuroarei, banii ar fi fost achitaţi în numerar, iar provenienţa nu ar fi fost justificată, avându-se în vedere că în acea perioada din conturile familiei Băsescu de la BCR, ING şi RBS Bank nu ar fi fost retrase sume de bani.

 

Dosarul a pornit de la o sesizare din 2014 a Grupului pentru Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, catre Oficiul de combatere a spalarii banilor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22