Ecaterina Andronescu se apara: Nu am plagiat in viata mea. E noroi aruncat spre mine in campania electorala

Fara Autor | 29.11.2012

Pe aceeași temă

UPDATE  Ministerul Educatiei, comunicat: Este inacceptabila suspiciunea de plagiat pentru articole stiintifice care au in comun doar exprimari in limba engleza specifice domeniului chimiei

Ministerul Educatiei raspunde printr-un comunicat de presa acuzatiilor de plagiat aduse ministrului Ecaterina Andronescu si semnalate de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, care citeaza site-ul Integru.org. "Consideram ca opinia publica a fost dezinformata cu rea credinta, avand in vedere modul in care a fost denaturata realitatea, dar si pentru ca nu a fost solicitat si punctul de vedere al persoanelor incriminate", informeaza Ministerul, comunicatul fiind preluat de HotNews.ro.

"Consideram ca este inacceptabila asocierea celor doua lucrari, precum si suspiciunea de plagiat pentru articole stiintifice care au in comun doar exprimari in limba engleza specifice domeniului chimiei", se mai arata in comunicatul remis HotNews.ro de catre Ministerul Educatiei.

Comunicatul integral al Ministerului Educatiei:

"Precizari referitoare la unele informatii eronate aparute in publicatia Frankfurter Allgemeine Zeitung

In Departamentul de Chimie Analitica din Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor, colectiv in care lucreaza, din 1993, si doamna Aurelia Cristina Nechifor, au fost abordate, in cercetarea stiintifica, teme legate de particule feromagnetice si ferofluide, inca din 1991.

Teza de doctorat elaborata de doamna Aurelia Cristina Nechifor si coordonata de catre doamna Ecaterina Andronescu, a avut drept tema
Sinteza si aplicatiile particulelor feromagnetice si ale ferofluidelor. Teza a dezvoltat acest domeniu, aducand numeroase contributii originale.

In anii 1991-1994, au fost stabilite relatii de colaborare stiintifica cu laboratorul de profil al Universitatii din Utrecht, condus de profesorul Albert P. Philipse. Ca urmare a acestei colaborari, pe probe sintetizate in laboratorul din Romania de catre doamna Aurelia Cristina Nechifor, au fost realizate determinari prin microscopie electronica de transmisie in universitatea partenera. Imaginile de microscopie, in original, se afla si astazi in posesia doamnei Aurelia Cristina Nechifor. Acest lucru este certificat prin scrisoarea atasata, datand din 1994, semnata de profesorul Albert P. Philipse. In concluzie, imaginea de microscopie invocata apartine doamnei Nechifor.

Lucrarea mentionata de FAZ trateaza obtinerea unui nou tip de ferofluid, pe baza de tributil fosfat (TBP), sulfat feros, sulfat feroamoniacal, hidroxid de sodiu si acid percloric. Autorul Gerard Antonie van Ewijk foloseste, in articolul de unde se afirma ca s-ar fi copiat, o cu totul alta gama de reactivi - clorura feroasa, clorura ferica, amoniac si acid azotic, care nu au nici o legatura cu cei folositi in sinteza de catre doamna Aurelia Cristina Nechifor. Ca urmare, consideram ca este inacceptabila asocierea celor doua lucrari, precum si suspiciunea de plagiat pentru articole stiintifice care au in comun doar exprimari in limba engleza specifice domeniului chimiei.


Este de mentionat, de asemenea, ca Frankfurter Allgemeine Zeitung, preluand informatiile de pe un site, afirma ca nu a fost citat corect articolul 'Static and dynamic characteristics of magnetized journal bearings lubricated with ferrofluid' al autorilor T.A. Osman, G.S. Nada si Z.S. Safar. Afirmam, cu dovezi concrete, ca si autorii romani, ca si autorii de mai sus, i-au citat pe cei care au scris anterior pe subiectele respective, respectiv: Rosensweig RE, Kaiser R., Miskolczy G, Viscosity of magnetic fluids in a magnetic field, J Colloid Interface Sci, 1969, 29(4): 680-6 (citat in articolul de mai sus la pozitia 2, si in lucrarea autorilor romani la pozitia 5), si Moskowitz R, Ezekiel FD, Magnetic fluids - something to consider. Instruments Control Syst, 1975, 48:41-5 (citat in articolul autorilor straini la pozitia 6, si de autorii romani de asemenea la pozitia 6).

In concluzie, consideram ca opinia publica a fost dezinformata cu rea credinta, avand in vedere modul in care a fost denaturata realitatea, dar si pentru ca nu a fost solicitat si punctul de vedere al persoanelor incriminate."

 

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a comentat, joi, pentru România liberă, acuzaţiile jurnaliştilor de la Frankfurter Allgemeine Zeitung, potrivit cărora ar fi plagiat o lucrare ştiinţifică.

Contactată de România liberă, Ecaterina Adronescu a calificat drept impardonabile acuzaţiile jurnaliştilor germani.

”Nu am plagiat niciodată în viaţa mea. Este absolut impardonabil. O să dau toate explicaţiile printr-un comunicat. (referitoare la aceste acuzaţii - n. red.)”, a spus ministrul.

 

Andronescu a subliniat că aceste acuzaţii vin în contextul desfăşurării campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie.

”Am muncit toată viaţa mea câte 17 ore pe zi şi nu îmi convine să arunce cineva cu noroi doar pentru că suntem în campanie electorală”, a precizat ministrul Educaţiei.

Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie, într-un articol publicat joi, că ministrul Educaţiei din România, Ecaterina Andronescu, l-a apărat pe premierul Victor Ponta în cazul plagiatului privind teza de doctorat pentru că se simţea cu musca pe căciulă.

Mai exact, FAZ, care citează Integru.org o acuză pe Ecaterina Andronescu că, în anul 2003, pe când era ministru al Educaţiei în Guvernul Adrian Năstase, ar fi plagiat o lucrare ştiinţifică.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22