Economedia: Cele trei lovituri date de Ministerul Transporturilor ”cartelului” condus de Ion Rădoi

Redactia | 26.03.2021

Sindicaliștii de la Metrorex au blocat vineri dimineață metroul după ce compania controlată de Ministerul Transporturilor a aplicat vineri o nouă lovitură sindicatului condus de Ion Rădoi, fost deputat PSD

Pe aceeași temă

Ion Rădoi conduce sindicatul de la metrou de peste 20 de ani, fiind unul dintre cei mai longevivi șefi ai mișcării sindicale. El a fost atât deputat, cât și senator PSD în perioada 2000 – 2008. A devenit celebru printr-o altă grevă, în plină campanie prezidențială din 2009, scrie Economedia.

Astfel, Metrorex a notificat o firmă controlată de sindicalistul Rădoi să elibereze toate spațiile comerciale din metrou până la 2 aprilie. Metrorex își argumentează decizia prin faptul că aceste spații comerciale „pun în pericol siguranța transportului subteran, cu afectarea directă a exigențelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgență”.

A fost doar ultima dintr-o serie de decizii luate de Ministerul Transporturilor în mandatul lui Cătălin Drulă, prin care acesta a încercat să stopeze influența puternicului sindicat. De altfel, Drulă a vorbit despre sindicatul Metrorex ca despre ”un cartel”, iar pe Rădoi l-a catalogat drept ”nabab”.

Prima decizie a fost plafonarea bugetului de salarii la metroul bucureștean, după ce sindicatul obținuse anul trecut, în plină pandemie, o creștere a veniturilor salariaților cu 18%. Ca urmare a plafonării bugetului de cheltuieli, salariile mărite de anul trecut pot fi păstrate doar dacă se fac disponibilizări.

În paralel, Ministerul Transporturilor a arătat că mulți dintre angajații metroului iau sporuri necuvenite și a cerut stoparea practicii. E vorba despre sporul de tunel, prevăzut în contractul colectiv de muncă, în cuantum de 20-40% din venitul de bază, despre care un raport al Corpului de Control a arătat că este acordat abuziv pentru că de el beneficiază toți angajații, nu doar cei care „lucrează în condiții deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase”.

Ulterior, Drulă a anunțat că va sesiza Curtea de Conturi și DNA legat de modul în care a fost administrat Metrorex. El a și schimbat membrii Consiliului de Administrație, care la rândul lor au ales o nouă conducere executivă. El a arătat că, sub vechea conducere controlată de sindicat, fondul salarial la Metrorex s-a triplat în condițiile în care veniturile companiei au rămas aceleași, până în anul 2020 când din cauza pandemiei au scăzut dramatic.

Drulă a spus la acel moment că majorările salariale de 18% au fost, practic, negociate de sindicaliști, dat fiind că dintre cei 15 oameni care au participat la renegocierea contractului colectiv de muncă, 10 erau din sindicat. ”Oameni care n-au avut preocuparea de a apăra interesele acționarului majoritar, respectiv ale statului, și totodată interesul public”, a spus Drulă într-o emisiune televizată.

O altă lovitură a venit la 5 martie, când Drulă a anulat un ordin din 2014 prin care prezența sindicatelor era obligatorie la ședințele de conducere. Practic, sindicatul condus de Ion Rădoi a fost exclus de la luarea deciziilor legate de companie.

Ultimul episod din lupta lui Drulă cu Rădoi s-a înregistrat joi, 25 martie, când Metrorex a notificat firma care administrează spațiile comerciale din rețeaua de metrou să le elibereze „în regim de urgență” și să le predea către administratorul rețelei de transport subteran până la data de 2 aprilie. Firma este controlată de sindicatul condus de Rădoi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22