Educația sexuală în școli înlocuită cu educație sanitară și doar cu acordul părinților

Laurentiu Gheorghe | 03.06.2020

Deputații au adoptat miercuri, cu 269 pentru 3 împotrivă, 35 abțineri proiectul prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”.

Pe aceeași temă

Propunerea a venit din partea deputaților PSD și PNL care au modificat în comisiile de specialitate legea protecției copiilor. Camera Deputaților este forul decizional, legea urmează să meargă la promulgare.

În cadrul dezbaterilor generale, la plen, deputatul USR Dan Barna a atras atenția că cei mici nu pot fi protejați prin neinformare.

  • Dan Barna, USR: „Avem pe masă un subiect -educația pentru sănătate, pentru copii, și vă cer tuturor să gândiți fiecare cu mintea dumneavoastră la acest vot. (...) România este în momentul de față pe primul loc în Europa la mame minore, ceea ce înseamnă că avem o problemă majoră. Faptul că tinerele, copilele își încep viața sexuală în toalete de școală este o problemă majoră. Nu ne putem proteja copiii neinformându-i (...) Avem părinți care din considerente religioase consideră că nu trebuie să aibă acces la acest tip de educație”.

  • Petru Movilă, PMP: "Educația sexuală ar trebui predată în școli și fără acordul scris al părinților. Este foare important să gasim o soluție ca acești copii să aibă acces la o educație normală. Părinții joacă un rol foarte important, ei sunt modele pentru copii lor. Parinții ar trebui să mai lase crâșmele și băutura, să le dea hăinuțe copiilor să meargă la școală".

  • Nicușor Halici PSD: "Noi susținem aceasta inițiativă pentru că partidul privește în viitor, la ziua când trebuie să predăm ștafeta și pentru asta trebuie să creștem omani sănătoși nu doar fizic ci și moral și mental. Îmi pare rău că nu e Dan Barna aici să-l privesc în ochi și să-l întreb cum ar reacționa dacă copilul lui de clasa a doua ar veni acasă și ar spune că a învățat la școală cum fac sex două persoane? Aia este educație? Nu! Aia e distrugere de multe ori iremediabil, asupra caracterului unui copil".

Comisia Juridică a dat marți, raport favorabil pe varianta propusă de PSD și PNL. În urmă cu o săptămână, la Comisia de Muncă a Camerei Deputaților patru parlamentari PSD și PNL au propus ca programele de educație care includ educația sexuală să se desfășoare doar cu „acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor”.

Ce prevede legea în vigoare (45/2020):

”Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

Amendamentul nou introdus:

"Derularea sistematică în unitățile școlare cu acordul scris al părinților sau reprezentanților legali ai copiilor de programe de educație pentru viața inclusiv educație sanitară în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și gravidității minorelor".

(Autorii amedamentului: Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (neafiliat), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi Titus Corlăţean (PSD).

Camera Deputaților este forul decizional, legea urmează să meargă la promulgare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22