Efectele juridice ale retragerii titlului de doctor in cazul Victor Ponta

Dora Vulcan | 30.06.2016

Retragerea titlului de doctor decisa de CNATDCU devine efectiva cand ministrul educatiei, Adrian Curaj, o va formaliza iar dupa acest moment decizia, ca orice alta decizie administrativa, poate fi atacata in instanta de Victor Ponta. Dar decizia va produce o serie de efecte juridice iar in acest caz, Ponta va trebui sa faca o actiune separata daca doreste suspendarea lor pana la finalizarea procesului din contencios.

Pe aceeași temă

 

 

Care sunt, insa aceste posibile efecte? In primul rand, risca sa piarda calitatea de avocat, dreptul de a preda chiar si ca asistent la o universitate si ar putea fi obligat sa returneze sporul de doctorat in caz ca l-a primit cat era platit de stat.

 

Potrivit juristilor consultati de HotNews.ro, retragerea titlului de doctor nu produce efecte numai pentru viitor, ci si pentru trecut. Titul de doctor este retras cu titlu de sanctiune, adica este ca si cum n-ar fi existat niciodata. Teoretic, Ponta trebuie sa returneze tot ce a primit in baza acestui titlu: posturi, bani, alte beneficii. Numai ca acest lucru nu se intampla automat, ci baroul, universitatea sau angajatorul trebuie sa-i retraga titlurile sau sa-si recupereze banii.

 

1. Pierderea calitatii de avocat. In acest caz, Baroul Bucuresti trebuie sa discute in Consiliu daca ii retrage sau nu calitatea de avocat. In cazul retragerii titlului de doctor ca sanctiune, efectele se produc si pentru trecut, coborand in timp pana la momentul primirii lui Ponta in profesie cu scutire de examen, pe baza titlului de doctor. Retragea titlului constitutie, potrivit juristilor consultati de HotNews.ro, motiv de revizuire a deciziei emise de Consiliul Baroului.

 

"Noi avem o sesizare in acest sens, cred ca sunt chiar doua. In masura in care ajunge un document oficial de la minister sau ne este adus la cunostinta e de datoria consiliului baroului sa analizeze situatia. Sigur ca si noi ne putem autosesiza, va fi in discutia Consiliului fie in iulie fie in august. Oficial nu ma pot pronunta", a declarat pentru HotNews.ro Ion Dragne, decanul Baroului Bucuresti.

 

Nu va fi o decizie usor de luat, deoarece daca decizia de admitere in avocatura in cazul lui Ponta se revoca, se pun in discutie toate contractele de consultanta juridice incheiate precum si efectele lor. In ce priveste o eventuala decizie de excludere din avocatura, conditiile enuntate de lege sunt destul de limitative iar plagiatul nu se numara printre ele. In fine, ar mai exista varianta ca Baroul sa ceara in instanta anularea deciziei de intrare in avocatura.

 

In ianuarie 2015, Monica Macovei a cerut Baroului excluderea lui Ponta din avocatura pe motiv ca a intrat "fara examen" folosind titlul de "doctor" dar la acel moment nu exista o decizie in privinta retragerii titlului.  Macovei a initiat acest demers la cateva saptamani dupa ce Victor Ponta a notificat printr-o scrisoare, in decembrie 2014, Universitatea Bucuresti ca intentioneaza sa renunte la titlul de doctor si sa initieze un nou demers doctoral dupa ce se retrage din politica. Universitatea Bucuresti i-a conferit lui Ponta  titlul de doctor in 2003, cu lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar". In treacat fie spus, pe site-urile de profil pretul cartii lui Ponta a scazut de la 30 de lei cat era prin 2010 la 9 lei in prezent.

 

2. Pierderea dreptului de a preda. Potrivit legilor in vigoare, Victor Ponta nu va mai putea preda nici ca asistent la vreo Universitate fara doctorat. Ponta figureaza pe site-ul Universitatii Romano-Americane ca facand parte din corpul profesoral la pozitia 126 pentru anul universitar 2015 - 2016. In acest caz, Senatul Universitatii ar trebui sa decida daca renunta la serviciile lui Ponta sau nu. Pe site-ul Universitatii figureaza un caz de desfacere a unui contract de munca incheiat cu un profesor acuzat, la randul sau, de plagiat. (Vezi detalii aici)

 

Pana la data publicarii acestui articol, conducerea Universitatii Romano-Americane n-a putut fi contactata.

 

Potrivit CV-ului afisat pe site-ul Camerei Deputatilor, Victor Ponta a fost intre octombrie 2002 - Martie 2007, Lect. Univ. Dr. în cadrul Departamentului de Drept Penal, Universitatea Româno-Americană, Bucureşti iar intre 1996 - 1998, Asistent Universitar în cadrul Departamentului de Drept Penal, Universitatea Româno-Americană, Bucureşti.

 

3. Returnarea sporului de doctorat. Victor Ponta ar trebui sa returneze sporul de doctorat de 15% din salariu in caz ca l-a primit. Dar si in acest caz, angajatorul trebuie sa initieze o actiune in instanta pentru a-si recupera acest spor de 15% din salariu. Nu e clar daca in calitate de premier a beneficiat de acest spor iar potrivit ultimei declaratii de avere, Ponta nu raporteaza venituri in calitate de profesor universitar..  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22