Efectele summitului in Romania: reincepe lupta politica. Ponta: Constitutia o va modifica viitorul Parlament. Basescu: Chem partidele la consultari

Fara Autor | 10.12.2011

Pe aceeași temă

Presedintele PSD Victor Ponta afirma ca Opozitia este de acord cu modificarea Constitutiei, dar numai de catre un Parlament legitimat printr-un nou vot. Ponta l-a acuzat pe presedinte ca nu a facut consultari cu Opozitia, sustinind ca decizia luata este "iresponsabila" si ca actualul parlament este format din "tradatori".

"Am urmarit cu atentie modul iresponsabil in care presedintele Traian Basescu a luat decizii in numele Romaniei, la Bruxelles, si constat din nou ca suntem pusi in fata unui fapt implinit - acela de a accepta o decizie fata de care nu au existat consultari in tara si dezbateri largi cu societatea civila si cu opozitia. Spre deosebire de tari precum Cehia, Ungaria sau Suedia, care au anuntat ca sunt de acord cu propunerile doar dupa ce vor face consultari interne", scrie Victor Ponta pe contul sau de Facebook.

Ponta cere in mod direct actualei Puteri sa demareze "o dezbatere publica autentica, deschisa, democratica, cu privire la modul in care ne angajam sa sustinem obiectivele decise astazi la Bruxelles. Si reamintesc ca noi, din iunie, am cerut Puterii infiintarea unui comitet tripartit Putere-Opozitie-BNR, tocmai pentru a stimula dialogul si consensul cu privire la decizii de aceasta factura".

"Fac un nou apel in acest sens catre premierul Boc si catre guvernatorul Isarescu! Constat insa ca dialogul cerut de noi - si cu privire la comitetul tripartit si cu privire la buget - nu a fost niciodata acceptat, iar acum ni se cere sprijinul prin televizor! Opozitia nu functioneaza pe principiul slugarnic al UNPR sau UDMR. Cu noi trebuie purtat un dialog autentic, fata de care suntem deschisi in totalitate", mai scrie liderul PSD.

In continuare, acesta precizeaza ca USL este de acord cu "introducerea in Constitutie a obligatiilor privind 3% deficit", dar nu acum.

"Refuzam abordarea iresponsabila a lui Traian Basescu si reafirm ca modificarea Constitutiei trebuie realizata doar de un nou Parlament, legitimat de alegeri. Asa ca situatia este simpla: cu cat facem mai repede alegeri, cu atat mai repede modificam Constitutia pentru a consfinti aceste prevederi!", adauga pesedistul.

"Repet solicitarea publica pe care am facut-o si inainte de plecarea lui Traian Basescu la Bruxelles - incepeti o dezbatere publica ampla, dar nu doar cu majoritatea nelegitima a PDL, si nu doar despre cum trebuie modificata formal Constitutia - ci si despre cum putem iesi din actuala criza produsa nu de problemele externe, ci de coruptia si incompetenta celor care guverneaza, precum si despre cum cream mai multe locuri de munca si mai multe facilitati mediului economic, pentru ca Romania sa iasa cu fruntea sus din criza actuala", incheie liderul PSD.

Intr-o emisiune la B1TV, Ponta a sustinut ca acest parlament nu poate decide modificarea Constitutiei deoarece este format din "tradatori" si nu are legitimitate.

"Pai cum? Cu toti tradatorii pe care i-a cumparat Basescu. Eu nu m-am vandut ca sa imi rezolve cineva dosarele penale si sa primesc o functie ca Oprea", a declarat Ponta.

Ponta a mai subliniat ca bugetul pe 2012 deja prevede un deficit bugetar mai mic de 3% si ca Opozitia este dispusa la dialog pentru aplicarea deciziilor luate in cadrul summit-ului de la Bruxelles.

"Daca se fac alegeri in ianuarie sau februarie trecem imediat la modificarea Constitutiei, dar la noi alegerile se tot amana. Bugetul pe 2012 oricum prevede un deficit bugetar mai mic de 3%. Din punctul de vedere al Opozitiei exista disponibilitate de dialog nu ca sa schimba un text din Constitutie, ci ca sa aplicam ce s-a decis la Bruxelles", a adaugat Victor Ponta.
 

Traian Basescu: Saptamana viitoare o sa organizez o intalnire cu partidele
 
Presedintele Traian Basescu a anuntat vineri, la Bruxelles, ca intentioneaza sa "informeze" partidele politice parlamentare, dar "nu prin hartii", care nu se citesc, saptamana viitoare, despre deciziile summitului UE.

"Oricum, vreau sa informez partidele nu prin hartii, ca de multe ori nu citesc hartiile, saptamana viitoare o sa incerc sa organizez o intalnire cu partidele, si de la putere, si din opozitie, sa le prezint ce ar urma, pentru ca s-ar putea ca partidele sa spuna 'Nu vrem sa fim in acest acord de guvernanta fiscala'.

Daca asa hotarasc partidele? Eu insa am informat Consiliul ca Romania va merge in acest acord interguvernamental, pentru ca sunt doua lucruri esentiale: in primul rand, chiar programele pe care noi le avem cu FMI, UE si BM sunt indreptate catre convergenta"
, a spus Basescu.

Presedintele a susţinut că pentru România este uşor să intre în acest program.

"Spre desosebire de alte state care nu au făcut exerciţiul reducerilor bugetare, noi am început acest exerciţiu în 2010, nu este nicio abordare triumfalistă, dar să ştiţi că România a înţeles înaintea altor state criza datoriilor suverane şi a reacţionat în acest sens", a adăugat şeful statului.

Întrebat ce se întâmplă dacă partidele nu vor modificarea Constituţiei, Traian Băsescu a răspuns: "Să privim lucrurile pozitiv, pentru că eu vă pot spune că, pentru noi, în primul rând politic este foarte important. Ştiţi că se crease grupul celor 17, iar noi am avut o bătălie destul de grea şi, aţi văzut, cel puţin vreo patru ieşiri publice ale mele, dar nu numai atât am făcut pentru a nu ne trezi izolaţi şi cred că am fost unul dintre politicienii care s-au bătut cel mai eficient pentri acest 17+n, cine vrea să vină".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România trebuie să treacă în Constituţie, şi nu în alt act normativ, prevederile privind bugetul şi deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22