Elena Udrea initiaza un proiect de lege pentru limitarea condamnarilor la inchisoare cu executare

Paul Cristescu | 15.10.2015

Elena Udrea a acuzat ieri din nou conditiile din penitenciarele romanesti anuntand ca va initia o lege care sa diversifice pedepsele privative de libertate, introducand pedepse alternative, cum ar fi, de exemplu, executarea pedepsei la domiciliu, pentru a preveni supra-aglomerarea inchisorilor.

Pe aceeași temă

 

"Ar trebui aceasta initiativa legislativa sa priveasca aspecte precum prevenirea supra-aglomerarii inchisorilor, de la modul in care se ajunge acolo, mult prea usor, aproape toate pedepsele in Romania sunt cu executare in penitenciar, pana la modalitatea in care cei care se afla deja acolo si care indeplinesc anumite conditii legat de gravitatea faptei sau de comportamentul pe care l-au avut pana acum in penitenciar (...) sa poata sa fie eliberati inainte de termen. Ar trebui, de asemeni, instituita o practica in care, totusi, pedepsele cu executarea in penitenciar sa fie de natura exceptionala si atunci cand nu exista alta varianta", a declarat Elena Udrea, conform ziare.com
 

Udrea a mai spus ca tara noastra trebuie sa adopte masurile existente deja in alte state europene sau de SUA cu zeci de ani in urma, care presupun solutii alternative, cum ar fi executarea pedepsei la domiciliu sau executarea pedespei la sfarsit de saptamana, munca in folosul comunitatii. Udrea considera ca strategia trebuie sa se concentreze pe recuperarea prejudiciului.
 

CITITI SI: Elena Udrea merge in fata judecatorilor, vineri, in primul termen al dosarului Gala Bute

 

Udrea a mai spus ca accentul nu se pune pe reintegrarea sociala si ca 60% din cei care ajung in penitenciare recidiveaza."Ce se intampla de fapt intr-un penitenciar, intr-un arest preventiv, conditiile inumane la care sunt supusi acolo si faptul ca in niciun caz accentul nu se pune pe reintegrarea sociala...Cine a ajuns o data acolo, foarte putini mai ies intregi la minte, familia este bulversata, iar reintegrarea sociala este de cele mai multe ori esuata. 60% din cei care ajung acolo se intorc, recidiveaza pentru ca nu sunt pregatiti pentru momentul in care se intorc in societate si in familie", a spus deputatul.
 

Intrebata daca va merge cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, pentru a vedea care sunt conditiile in penitenciare, Udrea a spus: "Eu am fost, daca vrea dansul, sa se duca", subliniind ca "este o buna experienta personala".
 

Udrea a vorbit din nou despre experienta sa in arest, subliniind ca "cel mai cumplit sentiment este acela de ingradire a libertatii de miscare" si oferind detalii despre conditiile din arest. "Erau gandaci, se adunau cu sacii, nu cu plicul, in arestul Politiei Capitalei, iar in martie, cand se incalzise, pusesem 30 de capcane in toata camera, de noua metri patrati, pentru ca intrau gandaci de 10 centimetri care se urcau pe pereti, se urcau in pat. Imi amintesc ca intr-o noapte, pe la patru, ne-am trezit, am crezut ca este un soarece care a intrat in camera. De fapt, era un gandac urias care intrase intr-o capcana si se plimba cu capcana prin toata camera. Am cerut capcane pentru ca nu ne puteam lupta cu gandacii", a relatat Udrea.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22