Elevii și studenții trebuie să poarte doar măști de uz medical. Cele textile nu mai sunt permise

Laurentiu Gheorghe | 24.08.2021

Măștile textile vor fi interzise în școli și universități, a anunțat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Elevii și studenții trebuie să poate la cursuri doar măști de protecție de uz medical.

Pe aceeași temă

Obligativitatea purtării măștii se menține la școală în spațiile închise, a anunțat Mihăilă. În spațiile deschise, masca nu va fi obligatorie, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar, unde nu se va putea menține distanțarea fizică.

„Activitatea sportivă se poate desfășura preferabil în spații exterioare. În cazul în care condițiile meteo nu permit acest lucru, se pot desfășura în interior până la incidența de 2 la mie, fără mască de protecție”, a spus ministrul.

De asemenea, elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal, precum și studenții trebuie să folosească măști de uz medical. Nu se va mai mai permite utilizarea măștilor textile.

„Avem în vedere menținerea acestor măsuri deoarece cifrele privind severitatea infecției la copii sunt îngrijorătoare atât la nivel internațional, cât și la nivel național”, a spus Mihăilă, citată de Mediafax.

Ministrul a vorbit și despre scenariile în care se vor desfășura cursurile. Ea a precizat că s-a ales varianta participării fizice a elevilor la școală, cu respectarea normelor de protecție până, când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor se menține sub 6 la mia de locuitori.

Când incidența depășește 6 la mie, există două posibile scenarii, a spus ministrul. Unul este trecerea în învățământ online integral, iar altul sistem hibrid cu învățământ online pentru copiii nevaccinați și netrecuți prin boală și posibilitatea de a continua învățământul față în față pentru copiii vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 180 de zile.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că s-a agreat cu certitudine ca școlile să rămână deschise până la incidența ratei de infectare de 6 la mia de locuitori:

  • deschiderea școlii va fi în 13 septembrie, cu prezență fizică pentru toți elevii, fără niciun fel de diferențiere de clasă sau de alți parametri.

  • ceremonia de deschidere va fi cu durată limitată de o oră și jumătate, cu mască de protecție obligatorie, prin excepție, fiind vorba de aglomerări la care participă părinți, elevi profesori

  • am agreat cu titlu de certitudine că școlile vor rămâne deschise până la incidența ratei de infectare de 6 la mie.

  • avem o listă cu fiecare școală, persoană desemnată, cu date de identificare și coordonate pe care o vom folosi împrecună cu Ministerul Sănătății, DSP, în așa fel încât la nivelul fiecărei școli să fie facilitată legătura cu părinții, înainte de începerea anului școlar, pentru întâlniri interactive între părinți și reprezentanții DSP, pentru ca în cadrul acestor întâlniri să poată primi răspunsuri toți acei părinți care au încă semne de întrebare, pentru ca după această acțiune care a început de săptămâna aceasta, părinții să se poată exprima în cunoștință de cauză în formularele care le vor fi transmise pentru acordul de vaccinare a elevilor care au vârsta de peste 12 ani.

  • în primul rând, vor fi chestionați dacă au trecut sau nu prin boală, dacă au fost sau nu vaccinați, iar în cazul în care nu au fost vaccinați, următoarea rubrică va fi cu Da sau Nu - acordul părinților pentru vaccinare.

  • este un demers pe care-l facem în toate școlile din România și sperăm să avem un rezultat care să arate responsabilitate din partea părinților care doresc siguranță în școli. Acest demers va fi inițiat odată cu prima zi de școală, în data de 13 septembrie. Până atunci, vom avea acțiuni de pegătire la nivelul fiecărei școli.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22