Emil Boc (PNL): Guvernul Cîțu și-a însușit rapid practicile nesănătoase ale guvernelor anterioare

Laurentiu Gheorghe | 29.12.2020

Șeful Asociației Municipiilor (AMR), Emil Boc, critică dur Guvernul Cîțu pentru măsurile care urmează să fie adoptate prin OUG pentru modificarea Codului Administrativ.

Pe aceeași temă

Funcția de președinte a Asociației Municipiilor din România, care îi reunește pe toți primarii de municipii, este deținută de Emil Boc (PNL), președinte executiv al AMR fiind Constantin Toma (PSD), primarul municipiului Buzău.

În Comunicatul Asociației este pusă la îndoială capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, asa cum si-a asumat prin programul de guvernare:

„Avand in vedere Ordonanta de Urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, care va fi supusa aprobarii in urmatoarea sedinta de Guvern, Asociatia Municipiilor din Romania face urmatoarele precizari:

  • Prin Codul administrativ este statuata obligatia autoritatilor publice centrale de a consulta structurile asociative ale administratiei publice locale asupra oricarui proiect de act normativ care priveste in mod direct administratia publica locala.

  • In situatiile urgente, termenul de consultare este de 10 zile lucratoare.

  • Constatam cu dezamagire ca practicile nesanatoase ale guvernelor anterioare au fost insusite rapid de Guvernul Citu. Proiectul de OUG propus spre adoptare, fara consultarea AMR si a celorlalte structuri asociative, transforma astfel un instrument de dialog intre doi parteneri egali (administratia centrala-administratia locala) intr-un act formal, menit sa mimeze respectarea legii, dar incalcand in fapt si litera si spiritul ei.

Adoptarea unei ordonante de urgenta care modifica peste 20 de acte normative, cu impact in diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistenta sociala, educatie, salarizare, sanatate, munca, etc, fara respectarea minima a regulilor in domeniul transparentei si dialogului cu structurile asociative, este de natura sa traga un semnal de alarma cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, asa cum si-a asumat prin programul de guvernare", transmite Asociatia Municipiilor din Romania, printr-un comunicat de presa.

Primarii ameninta ca vor sanctiona public si juridic derapajele Executivului.

„Transmitem primului-ministru si ministrilor cabinetului Citu un mesaj ferm: Dialogul institutional nu este o optiune a unui ministru sau a unui functionar din minister, ci o obligatie legala a Guvernului Romaniei, statuata atat in Codul administrativ, cat si in Carta europeana a autonomiei locale, iar Asociatia Municipiilor din Romania nu va lasa nesanctionate, public si juridic, derapajele de la aceasta obligatie", se mai arata in acelasi comunicat.

****

Ministerul Finantelor a publicat luni, 28 decembrie, un proiect de Ordonanta de Urgenta care urmeaza sa fie adoptata de Guvern, care prevede mai multe masuri fiscal-bugetare, printre care plafonarea veniturilor bugetarilor, mentinerea punctului de amenda la valoarea de 145 de lei si amanarea pana in 2022 a pensiilor speciale ale primarilor.

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, este presedintele Asociatiei Municipiilor, dar si unul dintre primarii nemultumiti din PNL in legatura cu formarea Cabinetului Citu. In sedinta in care liberalii au validat lista de ministri, Emil Boc s-a abtinut la vot, dupa ce a criticat negocierile purtate de Ludovic Orban.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22