"Eroare materiala": Firea aloca 5,9 milioane lei pentru un program de 1450 dolari

Dora Vulcan | 23.09.2016

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat miercuri 36 de milioane de lei pentru dotarea spitalului de nefrologie dr. Carol Davilla. Din aceasta suma, 5,9 milioane de lei sunt alocati pentru un sistem Fortigate 100D. Clotilde Armand, consilier local sector 1, dar si alti internauti au postat pe paginile de Facebook ca un astfel de sistem informatic poate fi achizitionat pe Amazon pentru suma de 1450 de dolari, iar Primaria Capitalei vrea sa dea de 1.000 de ori mai mult. Reprezentantii municipalitatii spun ca este vorba despre o eroare materiala.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"La ultima sedinta de Consiliu General a fost aprobata o rectificare bugetara prin care s-au alocat unui numar de 14 spitale, sume suplimentare de 130 de milioane de lei. Din cei aproape 36 de milioane de lei alocati pentru spitalul de nefrologie dr. Carol Davilla - 5,9 milioane de lei sunt alocati pentru un sistem Fortigate 100D. Este vorba de un sistem de securitate pentru retelele informatice, care poate fi achizitionat pe Amazon pentru suma de 1450 de dolari. Poate ne lamuresc cei care au intocmit aceasta propunere de rectificare bugetara ce stie sa faca in plus acel echipament achizitionat de merita platit o suma de 1000 de ori mai mare decat pretul pietei. Asemenea nerusinare in jefuirea banului public trebuie sa inceteze! Doamna primar Firea, incetati sa folositi bugetul Primariei Capitalei ca pe pusculita de partid a PSD. Aceasta deturnare a fondurilor pentru sanatate este o adevarata crima, pentru care mai devreme sau mai tarziu, cei responsabili vor fi trasi la raspundere", scrie Clotilde Armand pe pagina de Facebook.

 

 

Reprezentantii municipalitatii spun ca este vorba despre o eroare materiala.

 

 

"Este vorba despre o eroare materiala care, din pacate, nu a fost sesizata initial nici de catre managerii spitalelor care si-au asumat, sub semnatura, preturile estimate. Ulterior, aceste erori au fost identificate si corectate. Mai mult,  printr-o adresa a Spitalului Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila, se explica foarte clar faptul ca  "dintr-o eroare materiala la unele pozitii s-au trecut preturile in lei in loc de mii lei, dupa cum urmeaza : la pozitia 11 (Defibrilator portabil) din lista de investitii, apare la pret unitar suma de 80.000 lei in loc de 8,00 mii lei;  la pozitia 38 (Panou radioprotectie) din lista de investitii, apare la pret unitar suma de 15.500 lei , in loc de 15,50 mii lei; La pozitia 39 (Echipament fortigate 100D) din lista de investitii, apare la pret unitar suma de 5.892 lei , in loc de 5,89 mii lei". Mai mult decat atat, echipamentul Fortigate 100D nu este un aparat medical ci un firewall care se instaleaza in reteaua de calculatoare", se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

 

 

Potrivit sursei citate, eroarea materiala nu are cum sa produca efecte, pentru ca, la licitatiile care se vor efectua prin SEAP, se vor regulariza toate preturile estimate.

 

 

 Spitalul de Nefrologie a trimis municipalitatii o scrisoare in care cerea sa corecteze erorile materiaale inca de pe 22 septembrie. Document atasat.

 

 

Totusi, dupa corectarea acestor "erori", suma alocata spitalului nu mai este de 36 milioane lei, ci cu 20 de milioane lei mai putin, iar Consiliul General al Municipiului Bucuresti trebuie sa aprobe printr-o hotarare modificarea erorilor.

 

 

 

Clotilde Armand: Mie mi se pare ca singura eroare materiala sunteti chiar dumneavoastra, doamna Firea!

 

 

In replica, pe pagina de Facebook, Clotilde Armand a postat ca astfel de erori materiale nu s-ar produce daca Primaria Capitalei ar face ceea ce USB ii solicita de foarte multa vreme, sa  puna la dispozitia consilierilor propunerile de alocari financiare in fisierele originale Excel, inainte ca acestea sa fie votate in Consiliu.

 

 

"Dupa ce am semnalat alocarile suspecte pentru achizitiile aprobate de Consiliul General controlat de majoritatea PSD-ALDE-PMP, Primaria Capitalei a reactionat printr-un comunicat si a spus ca este vorba de o eroare materiala. Totusi, ma intreb daca doamna Firea stie ce a votat? In proiectul de rectificare votat de Consiliul General, spitalul Carol Davilla primeste suma de 35,9 milioane de lei. Conform matematicii pe care am invatat-o eu in scoala primara, fara acele achizitii bugetul alocat spitalului ar fi cu 21 de milioane de lei mai mic. Poate doamna Firea si majoritatea PSD functioneaza dupa alte reguli matematice. Oricum, astfel de erori materiale nu s-ar produce daca Primaria Capitalei ar face ceea ce-i solicitam de foarte multa vreme, sa ne puna la dispozitie spre verificare propunerile de alocari financiare in fisierele originale Excel inainte ca acestea sa fie votate in Consiliu. De asemenea, aceasta eroare nu s-ar fi produs daca majoritatea PSD-ALDE-PMP nu ar fi fost asa grabita sa voteze fara dezbatere aceste propuneri pentru a masca alocarile dubioase. Mie mi se pare ca singura eroare materiala sunteti chiar dumneavoastra, doamna Firea!", a postat Clotilde Armand pe pagina de Facebook.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22