Erori în serie ale Poliţiei Române care au contribuit la producerea tragediei din 2 Mai

Redactia | 22.08.2023

Modul în care au acţionat poliţiştii după ce i-au găsit droguri în mașină tânărului care a provocat un accident mortal la doar o oră după ce i-au dat drumul, ridică mari semne de întrebare.

Pe aceeași temă

Cum a fost posibil ca băiatul de 19 ani care a ucis doi tineri la 2 Mai să fie lăsat de poliție să urce din nou la volan deși înainte de accident a fost oprit și i-au fost găsite droguri în mașină?

O altă întrebare: cum a trecut neobservată, la două controale ale Poliției, lipsa asigurării RCA pentru mașina cu care Vlad Pascu a provocat accidentul mortal?

Tragedia de la 2 Mai, în care au fost uciși doi studenți în vârstă de 20 și 21 de ani, iar alți trei tineri au fost răniți, a aruncat într-un nou scandal Poliția Română, condusă (din mai 2021) de către inspectorul general Benone Matei, aflat în subordinea directă a chestorului Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne, scrie HotNews.ro

Accidentul a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori - cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă.

Întrebări la care trebuie să răspundă Poliția Română:

 • De ce a fost lăsat Vlad Pascu să plece deși în mașina lui au fost găsite droguri?

 • De ce cele două echipaje care l-au oprit, două zile la rând, au ignorat faptul că mașina avea asiguarea RCA expirată?

 • Care este motivul pentru care la sediul Poliției 2 Mai a fost dus doar șoferul, deși el se afla în mașină cu alte două persoane, conform șefului Poliției Județene Constanța, iar drogurile au fost găsite în autoturism, nu asupra lui Vlad Pascu?

 • Care este încadrarea juridică în privința drogurilor găsite?

 • Când a anunțat Poliția Parchetul în acest caz?

 • A fost deschis dosar penal pentru consum sau trafic de droguri în cazul persoanelor alături de care tânărul ar fi consumat substanțe interzise „într-o locație, după ce a plecat de la sediul Poliției”, așa cum a susținut șeful IPJ Constanța, Adrian Glugă?

 • Luminiţa Popescu, avocata lui Vlad Pascu, a fost contactată de familia tânărului după ce acesta a provocat accidentul sau încă de la momentul la care băiatul a fost dus la sediul Poliției, după ce i-au fost găsite droguri în mașină? (Constanța Info scrie că Luminița Popescu este sora Marilenei Dragnea, numită de organizația PSD Constanța în funcția de subprefect și este avocatul care reprezintă organizațiile PSD Constanța, atât pe cea județeană, cât și pe cea municipală, în toate problemele juridice și în fața instanței, atunci când este nevoie).

Șeful Poliției Județene Constanța a susținut o conferință de presă, luni, și tot luni Parchetul Judecătoriei Mangalia, care instrumentează acest caz, a transmis un comunicat de presă în care anunță arestarea tânărului, măsură luată cu o zi înainte. Din comunicatul Parchetului, dat la trei zile de la producerea accidentului, și după ce presa vuia, aflăm:

 • „La data de 20.08.2023, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, au formulat propunere privind luarea măsurii arestului preventiv, faţă de inculpatul P.M.V., în vârstă de 19 ani, din municipiul Bucureşti, persoană aflată în stare de deţinere, pentru comiterea infracţiunilor ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului prevăzute de art. 192 alin. (1), (2) şi (3), art. 196 alin. (1) şi (4) şi art. 338 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal.

 • În sarcina inculpatului, se reţine că, în dimineaţa zilei de 19.08.2023, a condus, pe drumurile publice, un autovehiculul, pe drumul public, sub influenţa substanţelor psihoactive, iar, la intrare în localitatea 2 Mai, a acroşat un grup de persoane care se deplasau pe marginea drumului. În urma impactului, a rezultat decesul numiţilor O.A.S. (21 ani) şi D.R.M. (20 ani), precum şi vătămarea corporală a numiţilor B.D.D. (18 ani), C.V.A. (20 ani) şi I.C.L (20 ani). De asemenea, se reţine că, după producerea accidentului, inculpatul a părăsit locul accidentului, fiind ulterior depistat pe raza localităţii Vama Veche.

 • Primele teste efectuate în cauză au relevat faptul că inculpatul se afla sub influenţa substanţelor psihoactive.

 • În cauză, s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului P.M.V., pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 20.08.2023”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22