Estul țării, devastat de inundații. Meteorologii anunță în continuare vreme extremă

Redactia | 20.06.2021

Situația este critică în Tulcea unde este în vigoare până la noapte un cod roșu de inundații. Tot cod roșu este și în Galați, însă unul de ploi.

Pe aceeași temă

Dacă vă aflați într-o zonă cu probleme, așteptăm să ne trimiteți mesaje și imagini la numarul de WhatsApp 0771.100.304.

Apele au măturat și localități din Vrancea. La Biliești este cel mai grav. Apa s-a revărsat în zeci de gospodării și a distrus case și grădini.

Potrivit ultimului bilanț al ISU Vrancea, 70 de gospodării din Biliești au fost inundate și 35 de locuințe. 17 persoane au fost evacuate de către pompieri și polițiști, iar alte 20 s-au autoevacuat la vecini sau la rude.

Oamenii spun că au fost anunțați încă de aseară de autoritățile locale că vine viitura și spun că nu au închis un ochi de teamă că vine apa peste ei. În jurul orei 5 dimineața au intrat puhoaiele în curți și în case.

Majoritatea sunt oameni bătrâni care spun că nu mai au puterea să o ia de la capăt și că s-a ales praful de munca lor.

Grădinile sunt inundate, curțile, apa a intrat în case. Mobila este stricată, aparatura electrocasnică este și ea distrusă. Câțiva oameni spun că au reușit să mai salveze câteva lucruri din casă. Unii dintre ei nu mai au nici haine uscate și spun că s-au dus la vecini să se îmbrace.

31 de pompieri de la ISU Vrancea intervin pentru limitarea pagubelor. De asemenea, lucrează la îndiguirea cu saci cu nisip. Până acum au fost distribuiți către localnicii din Biliești peste 400 de saci cu nisip.

Și în restul județului Vrancea au fost probleme. În satul Lepșa, două pensiuni și 20 de case de vacanță au fost izolate după ce un podeț s-a rupt.

Probleme din cauza ploilor și apelor revărsate sunt și în Bacău ori în Galați, în oraș.

Privite de sus, imaginile dezastrului nu mai au nevoie de niciun comentariu. Apa s-a revărsat în zeci de gospodării și a distrus case și grădini. Pagubele nu pot fi încă estimate.

În Vrancea, râul Putna a ieșit din matcă și a inundat terenurile și mai multe localități de lângă Focsani. În Biliești, oamenii dormeau când peste satul lor s-a abătut potopul.

Vremea rea a creat probleme și la Tulcea. Un mal de pământ s-a surpat peste Drumul Național 22, între Văcăreni și Luncavița.

Din fericire, în momentul alunecării de teren, pe șosea nu trecea nicio mașină. Mai multe gospodării din comunele I. C. Brătianu și Rachelu au fost inundate.

În Bacău, un drum județean a fost acoperit de ape. Pe drumul 206 B, care leagă comuna Parava de Răcăciuni și se intersectează cu Drumul Național 2, traficul a fost perturbat de aluviuni.

Ploile abundente au umflat râul Siret. În imaginile trimise de un telespectator Digi24 se observă cum apele învolburate ale râului se izbesc cu putere de barajul Ciușlea din județul Vrancea. Și mai vedem ceva: multe gunoaie aduse de curenții puternici.

Meteorologii se așteaptă să plouă până la noapte, la ora două. Pe lângă codul portocaliu pentru jumătate de țară, emit chiar și coduri roșii pentru anumite zone.

Hidrologii au emis, duminică, o avertizare Cod roşu de inundaţii pentru judeţul Galați, valabilă până la miezul nopții.

Duminică între orele 17.45 - 24.00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Călmățui, Geru – bazin amonte confluență cu râul Suhu (afluenți ai Siretului), Corazel (afluent al Bârladului), județul Galați.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Călmățui – bazin superior.

Până la ora 17.30, localităţile Umbrărești, Ivești, Grivița și Costache Negri din judeţul Galați s-au aflat sub avertizare Cod roşu de ploi torenţiale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22